Na poti v šolo je nagovoril otroka. Policija: Ni šlo za poskus ugrabitve

otroci
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Ljubljanski policisti so bili obveščeni o dogodku, ki se je ta teden zgodil na Viču. Odrasla oseba, ki so jo kasneje identificirali, je otroka, ki naj bi bil na poti v šolo, ogovorila, pri čemer pa se otrok na ogovarjanje ni odzval. Po zbiranju informacij so policisti zaključili, da ni šlo za poskus ugrabitve.

V nekaterih medijih in na družbenih omrežjih je zakrožila informacija, da je v začetku tedna odrasla oseba ogovarjala otroka, ki je bil na poti v eno od osnovnih šol na Viču. Otroka naj bi odrasla oseba nagovorila, naj pogleda v avto, otrok pa se na ponudbo ni odzval – stekel naj bi stran, o dogodku pa naj bi obvestil razredničarko.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da so bili v torek popoldne s strani enega od vzgojnovarstvenih zavodov na območju ljubljanskega Viča obveščeni o tem, da je takrat neznana oseba ogovorila otroka, ki je hodil po cesti.

“V konkretnem primeru je šlo za obvestilo o enem dogodku, policisti pa so pri tem sodelovali tako s starši otroka kot vzgojnovarstvenim zavodom,” so še sporočili s PU Ljubljana. Dodali so, da je bila identiteta osebe, ki je nagovorila otroka, “ugotovljena že naslednje jutro”.

Z zbiranjem obvestil je bilo po navedbah PU Ljubljana ugotovljeno, da v konkretnem primeru ne gre za sume storitve kaznivega dejanja. Policisti zoper osebo vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru. Ob tem so poudarili, da pri tem med drugim preverjajo tudi, ali so podani vsi elementi glede odgovornosti osumljenca za podano kršitev v skladu z 8. členom Zakona o prekrških.

Oseba je bila v preteklosti že obravnavana za premoženjska kazniva dejanja in prekrške po javnem redu in miru, ne pa za tovrstne dogodke.

S PU Ljubljana so sporočili, da se policisti takoj odzovejo na vsako obvestilo o dejanju oziroma dogodku, v katerem so udeleženi otroci.

Kako ravnati v tovrstnih situacijah?

Policisti opozarjajo, da je treba otrokom pojasniti, kaj naj naredijo in kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, pri čemer pa vsak stik, komunikacija z neznano osebo, še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapletajo in da ostanejo na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive.

Tudi starši lahko v pogovoru z otroki pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. A tak pogovor po njihovem ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih.

Zelo pomemben je pogovor, so še poudarili na PU Ljubljana. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Policisti staršem svetujejo, naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak na miren način in s pomočjo pripomočka, kot sta strip ali knjiga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.