Na tokratnem protestu zgolj nekaj provokacij, sicer mirno

N1 video 22. Sep 202118:03 > 21:13 18 komentarjev

Po tednu dni so se na Trgu republike zopet zbrali nasprotniki vladnih ukrepov. Med njimi so bili tudi zanikovalci koronavirusa. Tudi tokrat protest ni bil prijavljen. Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je pozival k udeležbi na protestu, je po poldrugi uri dogajanja prisotne pozval k mirnemu razhodu. PU Ljubljana je za N1 potrdila, da ne na prizorišču protesta ne na širšem območju centra Ljubljane ni bilo nobenega incidenta. Nekaj protestnikov je policija popisala.

Teden dni po izgredih v središču Ljubljane so se nasprotniki vladnih ukrepov zopet zbrali na Trgu republike. Protest, h kateremu je pozivala stranka Resni.ca oziroma njen predsednik Zoran Stevanović, tudi tokrat ni bil prijavljen, kar je razvidno s spletne strani eUprave. Stevanović, ki sicer zanika da je organizator shoda, je prisotne protestnike nagovoril kot prvi govorec. V svojem govoru Stevanović, kranjski mestni svetnik, ki snuje anticepilsko stranko, izgredov, ki so v prestolnici izbruhnili minulo sredo, ni omenil. Po dobri uri in pol dogajanja na Trgu republike pa je prisotne pozval k mirnemu razhodu.

Ko se je večina protestnikov razšla, sta sicer na Trgu republike zagoreli dve bakli. Posamezniki so policiste začeli izzivati z žvižgi, policija pa jih je ves čas opozarjala, naj ostanejo mirni in ne kršijo javnega reda in miru. Nekaj protestnikov je policija popisala. Med prisotnimi je bilo moč slišati tudi navijaške vzklike. Kot smo izvedeli, je policija tokrat že med pripravami na današnji protest zaznala kar precej pozivov k neredom in nasilju, zato je bila v polni pripravljenosti.

Policisti so po podatkih N1 razpolagali z informacijami, da se utegnejo skupine izgrednikov tudi na tokratnem shodu pomešati med protestnike in povzročati nemire. Posebne policijske enote so bile tako razporejene ne le okoli stavbe parlamenta, temveč tudi po okoliških ulicah. Na prizorišču je bila konjeniška policija, prestolnico pa je preletaval tudi policijski helikopter. Uradnih ocen, koliko ljudi se je zbralo pred parlamentom, še ni, na vprašanje, koliko policistov je bilo na terenu, pa so na PU Ljubljana odgovorili, da toliko, da je varnost zagotovljena na najvišji ravni.

Vklop novinarke N1 Ive Lačan na protestu ob 20. uri. 

Ograjo na Trgu republike so postavili že dopoldan, poslancev pa v državnem zboru med protestom ne bo, saj se je napovedana maratonska seja, ki bi prvotno lahko trajala do 22. ure, zaradi na novo vloženega predloga zakona o debirokratizaciji predčasno končala. Poslancem so pristojni svetovali, naj prav zaradi protesta poslopje državnega zbora zapustijo najkasneje ob petih popoldne. Prejšnji teden so izgredniki namreč v poslopje državnega zbora metali bakle in granitne kocke, polomili so več kot deset oken in stekla na vhodu v parlament, policisti pa so poslance, ki so bilo takrat v parlamentu, morali iz stavbe pospremiti vse do njihovih avtomobilov.

Protestniki so tudi tokrat na odločevalce naslovili dve zahtevi, in sicer predčasne volitve ter da se vsi covid ukrepi spremenijo v priporočila.

Na prizorišču je dogajanje spremljala ekipa N1, ki jo sestavljajo Iva Lačan, Romana Biljak Gerjevič in Denis Sadiković. Novinarji N1 so bili na prizorišču protesta zaradi nošenja zaščitnih mask deležni tudi žaljivk.

Policija je bilav polni pripravljenosti. Takole je Ljubljano preletaval policijski helikopter:

Vklop novinarke N1 Ive Lačan na začetku protesta malo po 18. uri. 

Jutri zaslišanja prijetih

Prejšnjo sredo se je na Trgu republike zbralo 8.000 ljudi. Kot smo izvedeli, je v postopku na policiji zaradi nasilnih izgredov več ljudi. Med njimi naj bi bil tudi organizator protesta Stevanović, ki je še dan po protestih zatrjeval, da ga policija ni kontaktirala. V nasilnih izgredih, ki so izbruhnili prejšnji teden, je bilo poškodovanih sedem policistov. Policija je pridržala devet ljudi, obravnavala pa več deset prekrškov in kaznivih dejanj.

Prijeti izgredniki so po naših informacijah izpuščeni v redni postopek, že jutri pa imajo zaslišanja. Za zdaj ni jasno, ali so prijeti tudi člani katere od organiziranih skupin, ki so sodelovale na izgredih pred tednom dni. Škoda od prejšnjega tedna še ni sanirana, saj je bilo videti, da nekatera okna ostajajo brez stekel. Ocena škode ni tako velika, znaša približno 1.600 evrov.

Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulović/BOBO
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulović/BOBO
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulović/BOBO
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulović/BOBO
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Živulović/BOBO
protest protest
N1
protest protest
N1
Protest proti cepljenu Protest proti cepljenu
Borut Žvulović /BOBO

Današnji protest so podprli nekateri znani slovenski estradniki, med prisotnimi je bilo moč opaziti Omarja Naberja in Wernerja, ki je ljudem tudi zapel, na Instagramu je udeležbo na proticepilskem protestu proti vladnim ukrepom napovedala tudi Špela Grošelj. Že drugi teden zapored pa je bila prisotna tudi nekdanja novinarka Damijana Bakarič in nagovorila množico.

Protest proti cepljenu
Borut Živulovič/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje