Poslanci bodo DZ tokrat zapustili še pred začetkom protestov

N1 video 22. Sep 202112:42 > 13:37 6 komentarjev
Postavljanje ograje pri Maximarketu
N1

Čeprav se teden dni po izgredih v središču Ljubljane napovedujejo novi protesti nasprotnikov ukrepov za zajezitev širjenja covida-19, je videti, da bo položaj tokrat drugačen. Ograjo na Trgu republike so postavili že dopoldan, poslancev pa v DZ med protestom očitno ne bo, saj se bo seja, ki bi prvotno lahko trajala do 22. ure, zaradi na novo vloženega predloga zakona o debirokratizaciji končala že pred začetkom shoda.

Izgredi, ki so prejšnjo sredo izbruhnili v središču Ljubljane pred državnim zborom, potem ko so se na Trgu republike zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev covida-19, so poleg škode na poslopju parlamenta izzvali tudi številne obsodbe nasilja in namigovanj političnih strank, kdo je o teh protestih kaj vedel vnaprej.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je v oddaji N1 STUDIO gostovala dan po izgredih. Pripovedovala je o seji dveh odborov, ki je takrat potekala, in kako so jih morali iz DZ na varno pospremiti policisti.

Matjaž Han, poslanec SD, se je obregnil ob (ne)pripravljenost policije, saj prejšnjo sredo okoli trga ni bilo nobenih ograj, prav tako tam ni bilo dovolj policistov, saj so morali vpoklicati tudi okrepitve. Na njegov komentar, da ga je včasih strah, da nekaterim te razmere ustrezajo, pa je Škrinjar dejala: “Zelo zanimivo je, da ko smo bili ob 20. uri še v DZ, tam ni bilo nobenega od poslancev SD. /…/ Ničesar nisem želela namigovati, povem pa, da je zanimivo, da ni bilo nobenega člana SD več v dvorani, ko so se protesti razplamteli. Toliko o tem, kdo je kaj vedel.”

Ograjen Trg republike in DZ brez poslancev

A danes kaže, da bo položaj povsem drugačen. Kot smo izvedeli na N1, je policija tokrat zaradi ponovnih pozivov k neredu in nasilju, ki so jih zaznali, dobro pripravljena. Dopoldanski obisk Trga republike je pospremilo postavljanje ograj, že ob zgodnji uri pa je bilo tam zaznati policijsko prisotnost.

Prav tako v DZ danes v času protestov, ki so napovedani pozno popoldan, ne bo poslancev. Čeprav je bila predvidena maratonska seja z glasovanji, ki bi lahko trajala do 22. ure, je zaradi na novo vloženega predloga zakona o debirokratizaciji (ZDeb), iz katerega je izpadla socialna kapica, 22. točka dnevnega reda postala brezpredmetna. Za njo bi po prvotnem dnevnem redu predvidoma porabili skoraj sedem ur in pol, tako pa je videti, da bo vsega konec več ur pred začetkom shoda.

Do 18. ure, ko se bodo nasprotniki ukrepov začeli zbirati na ograjenem trgu pred parlamentom, tokrat v DZ očitno ne bo poslancev, ki bi morali poslopje zapuščati v spremstvu policije skozi zadnja vrata.

Škoda od prejšnjega tedna še ni sanirana, saj je bilo videti, da nekatera okna ostajajo brez stekel. Ocena škode ni tako velika, znaša približno  1.600 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje