Naravna čudesa pod zemljo

Magazin 14. Avg 202206:42 > 10:531 komentar
Delite:
Vilenica
Foto: Profimedia

Počitnice niso samo za počivanje, ampak so tudi za odkrivanje novih krajev, znamenitosti in naravnih čudes. In čeprav so kraške jame med najbolj neprimernimi okolji za razvoj življenjskih oblik, so toliko bolj zanimive in večina otrok in tudi odraslih je nad njimi navdušena.

Kot ugotavlja Ivan Gams, najplodovitejši pisec knjig o krasu, v Postojnsko-Planinski jami živi kar 168 živalskih vrst, od katerih 37 skoraj izključno tam. Med njimi so na primer slepa postranica, mokrica, zobati vrbovček, jamski trdoživnjak, pa tudi razni ježki, polži in pajki.

Jama Pekel

Jama je dobila ime po zanimivem skalnem vhodu, ki je podoben hudiču. Leži sredi Ponikovskega krasa, dobre štiri kilometre severno od Šempetra v Savinjski dolini. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. V jami so našli kosti neandertalskega človeka, obiskovalcem pa je bila namenjena že v 19. stoletju, ko so v njej celo prirejali zabave. Jama ima dve etaži, spodnja je prepredena z več vodotoki. Obiskovalcem je dostopen slap, ki je s štirimi metri vodnega padca najvišji podzemni slap v turističnih jamah v Sloveniji.

Kostanjeviška jama

kostanjeviška jama
Foto : kostanjeviska-jama.com

Kostanjeviška jama leži v bližini Kostanjevice na Krki ob vznožju Gorjancev, ki jih označuje razgiban kraški teren s krednimi apnenci. Leta 1937 so narasle vode odtrgale skale in odprle sedanji vhod v jamo, takrat pa se je začelo tudi njeno raziskovanje. Leta 1971 so v jami uredili električno razsvetljavo in uredili 300 metrov poti za turistični ogled najbolj atraktivnih delov jame. Poti po jami so urejene tako, da so primerne za otroke in starejše obiskovalce.

Škocjanske jame

Škocjanske jame
Foto : Profimedia

Škocjanske jame so sistem vodnih jam, skozi katerega teče reka Reka, in jih najdete v bližini Divače na slovenskem Krasu. Jame sestavlja splet 11 jam, ponorov, naravnih mostov, udornic in še mnogo drugega. Pri Unescu so vpisane na seznam svetovne dediščine že od leta 1986 zaradi svoje edinstvene kulturne in naravne dediščine. V jami lahko vidimo zavese, velike ponvice in raznobarvne, tudi ogromne kapnike imenitnih oblik.

Jama Vilenica

Jama Vilenica, ki leži ob cesti Sežana-Lokev, je ena najstarejših turističnih jam na svetu. Že davnega leta 1633 jo je dal njen lastnik grof Petač (Petazzi) v upravo lokavski župniji. Jamo je leta 1778 obiskal slavni naravoslovec Balthasar Hacquet, ohranjeni pa so tudi podatki o več kraljevskih obiskih: kralj Neaplja in Sicilije Ferdinand (1790), cesar Leopold II. (1790 in 1791), cesar Franc I. (1816), saški kralj Friderik II. (1836) itd. Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica dobila svoje ime. Vilenica se imenuje tudi mednarodna literarna nagrada, ki jo vsako leto podelijo v Plesni dvorani. Za obiskovalce je Vilenica opremljena in osvetljena v dolžini 450 m.

Postojnska jama

Postojnska jama
Foto : PROFIMEDIA

Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, osupljiva pestrost kraških pojavov ter preprosta dostopnost so glavni razlogi za izredno priljubljenost in obiskanost Postojnske jame, ki je v 200 letih gostila že 34 milijonov obiskovalcev. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta.

Krška jama

Krška jama je vodoravna kraška jama in izvir reke Krke, katere vhod je severno od vasi Gradiček v Suhi krajini. Za vhodom je prostorna dvorana z zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov.

Briška jama

Trst jama
Foto : Profimedia

Briška jama leži na tržaškem krasu pri vasi Duino v bližini Trsta. Jamo je že leta 1840 delno raziskal Anton Frederick Lindner, ko je iskal podzemni tok reke Timave za potrebe oskrbe Trsta z vodo. Velika dvorana, ki meri 107 metrov v višino, 65 metrov je široka in 130 metrov dolga, je bila leta 1995 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja turistična jamska dvorana na svetu.

Jama Baredine

baredine
Foto : baredine.com

Jamo Baredine lahko obiščete med počitnicami v hrvaški Istri poleg kraja Nova Vas pri Poreču. Skupna globina jame je 132 metra, skupaj s podzemnimi jezeri, katerih globina ponekod doseže celo do 30 metrov. V 40 minutah prijetnega sprehoda po približno tristo metrov dolgi stezi boste šli skozi pet dvoran in pet galerij abstraktnih in realističnih kipov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar