Nas bo še pred koncem februarja presenetil sneg?

Slovenija 21. Feb 202215:14 > 15:49 0 komentarjev
Dež
PROFIMEDIA

Letošnji februar nam je postregel z veliko sonca in nadpovprečnimi temperaturami, ki pa vseeno niso presegle lanskega rekorda, ko smo ob koncu meseca namerili kar 25 stopinj Celzija. Pred nami sta še dve padavinski fronti – ena že danes, druga pa naj bi naše kraje dosegla konec tedna. Lahko pričakujemo tudi sneg?

Prva polovica februarja je bila suha. Prve konkretnejše padavine po 6. januarju smo imeli šele sredi meseca. Od takrat imamo padavine na nekaj dni, ki pa niso obilne. Še pred koncem februarja bosta Slovenijo dosegli dve padavinski fronti. Ena že danes, ko se bo meja sneženja spustila do nekje 500 metrov nadmorske višine.

“Najobilnejše padavine bodo na jugu države oziroma na kočevskem koncu. Tam lahko pade kakšen centimeter snega,” pojasnjuje Katja Kozjek, dežurna meteorologinja na Agenciji za okolje (Arso). Ob toplih tleh in neznatni količini padavin pa se sneg vsekakor ne bo obdržal.

Naslednjo padavinsko fronto lahko pričakujemo s petka na soboto, ki kaže, da bo bolj izrazita in ob kateri se bo tudi ohladilo. “V noči na soboto se bo lahko meja sneženja spustila. V hribovitem svetu bi lahko prinesla nekaj snega, v nižinah pa le dež,” pravi Kozjek. Do konca meseca tako ni pričakovati, da bi Slovenijo pobelil sneg.

Jutranje temperature se bodo v naslednjih dneh gibale malo pod lediščem, čez dan pa se bo živo srebro dvignilo nad 10 stopinj Celzija. “Zaradi vremenske motnje bo konec tedna nekoliko hladneje, a nizke temperature ne bodo vztrajale,” pravi meteorologinja in hkrati dodaja, da stopamo v toplo obdobje. “Vendar to obdobje ne bo tako toplo kot lani, ko smo v zadnji tretjini februarja namerili kar 25 stopinj Celzija,” še izpostavlja.

Kakšen je bil februar?

Letošnji februar je bil po besedah Kozjek dokaj suh, še posebej prva polovica. Temperaturno gledano je bil topel, na podlagi kazalnikov pa kaže, da bi bil lahko celo pretopel. Po turobnem januarju so nas v februarju ravno tako razveseljevali sončni dnevi. “Bomo pa videli, kaj nam prinaša vreme še do konca tedna. Za zdaj je bil februar nadpovprečno topel, sončen, padavinsko pa ne ravno radodaren,” poudarja.

Kakšno bo vreme od od 25. februarja do 2. marca?

V petek bo Alpe dosegla vremenska fronta, ki bo drugem delu dneva prešla tudi naše kraje. Za njo se bo nad srednjo Evropo in Alpami okrepilo območje visokega zračnega tlaka. V petek se bo od zahoda postopno pooblačilo, predvsem popoldne in zvečer bo tudi deževalo. V noči na soboto se bo meja sneženja lahko približala nižinam. Od sobote do srede kaže na suho in dokaj sončno vreme. Jutranje temperature bodo malo pod lediščem, popoldanske pa sprva večinoma med 5 in 10 stopinj Celzija, ob koncu obdobja pa bo še nekoliko topleje.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!