“Ne gre za uvajanje veganske prehrane, pač pa za možnost izbire”

Slovenija 07. Apr 202313:52 3 komentarji
N1

Predlog strateškega sveta za prehrano, da bi v vrtcih in šolah uvedli rastlinski oziroma veganski meni, je razburil precejšen del javnosti. Na zamisel so se ostro odzvali pediatri. Prepričani so, da predlog ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov, obstaja pa možnost, da se zgodi obratno. Zdaj v kabinetu predsednika vlade mirijo: ne gre za uvajanje veganske prehrane v vzgojno-izobraževalne zavode.

Po tem, ko je številne razburil predlog strateškega sveta za prehrano o uvedbi rastlinskih obrokov v vrtcih in šolah, so v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba dodatno pojasnili ta priporočila. Ne gre za obvezno prehranjevanje na rastlinski način, ampak za predlog uvedbe dveh menijev: mešanega in rastlinskega.

“Pri predlogu ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja, saj to presega namen smernic, ki v ničemer ne želijo posegati v avtonomno odločitev otrok in staršev in skrbnikov. Prav tako ne gre za poseg v obstoječe dnevne uravnotežene obroke, ki temeljijo na mešani prehrani. Vsak obrok, ki ga dobi otrok, ne glede na to, ali vsebuje živila živalskega izvora ali ne, pa mora biti uravnotežen in mora zadostiti prehranskim potrebam otrok,” so zapisali v kabinetu predsednika vlade (KPV).

slovenski zajtrk
Žiga Živulović jr./Bobo

Možnost izbire jedi iz dveh različnih menijev je v številnih državah že uveljavljena praksa. Po oceni KPV možnost izbire spodbuja uživanje več polnovrednih žit, zelenjave, stročnic, sadja, oreščkov in s tem prehranskih vlaknin, številnih vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. “S tem bo prehrana otrok bolj pestra, bolj zdrava in bolj trajnostna.”

Pojasnili so, da s pojmom rastlinska prehrana mislijo na prehrano, ki temelji na živilih rastlinskega izvora in ne vsebuje visoko procesiranih industrijskih izdelkov z veliko sladkorja, soli in aditivov, kot so na primer pijače z dodanim sladkorjem ali s sladili, čips, smoki.

Pomembno se jim zdi, da smernice upoštevajo uradna priporočila glede omejitve uživanja nasičenih maščob, holesterola, soli in prostih sladkorjev, zagotoviti pa morajo tudi zadostno količino zaužitih prehranskih vlaknin ter omega-3 večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Smernice bi morale prepovedovati za otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, holesterola, soli, sladkorja, nitratov, nitritov, polifosfatov ali drugih aditivov ter načina priprave, kot sta cvrenje in praženje.

Malica
Srdjan Živulović/BOBO

Ob tem strateški svet predlaga tudi spodbujanje nakupa slovenske, lokalne in ekološko pridelane hrane, kar bi zmanjšalo ogljični odtis, zagotovilo kratke dobavne verige in podprlo slovenske pridelovalce hrane. Predlagajo tudi, da se v šole uvedejo eko vrtovi, zaposlenim pa bi nudili tudi redno izobraževanje.

Dodatno so pojasnili tudi, da strateški svet ni napisal novih smernic, ampak so se recenzenti le opredelili do njih. Dva recenzenta sta iz medicinske stroke (pediatrinja in kardiolog), ena prihaja iz Inštituta Jožef Stefan, eden je iz fakultete za farmacijo, peti pa je doktor prehranskih znanosti in je član strateškega sveta. Med drugim so, tako KPV, avtorjem smernic predlagali premislek o vključitvi medicinske stroke, na primer s področja pediatrije ali šolske medicine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje