Ne vozite sani izven poligonov, ne smučajte zunaj prog. Živali vam bodo hvaležne

Slovenija 03. Jan 202415:18 0 komentarjev
sneg
Foto: PROFIMEDIA

Prostoživeče živali so v zimskem času ogrožene zaradi mraza in pomanjkanja hrane, še dodatno pa jih z neprimernim ravnanjem, s katerim posega v njihovo življenjsko okolje, ogroža človek. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato opozarjajo, naj ljudje s svojimi dejanji ne vznemirjajo divjadi, ki v hladnih dneh potrebujejo čim več energije. Prav tako opozarjajo, naj ne nastavljajo hrane v posebej določena krmišča, ki jih lahko polnijo zgolj lovci, in naj ne hranijo divjadi.

Živali so z menjavo letne dlake z zimsko in s tolščo, pridobljeno jeseni, prilagojene na zimo, a jih mraz in pomanjkanje hrane v tem obdobju kljub temu ogrožata. Z neprimernim ravnanjem, kot so vožnja z motornimi sanmi zunaj poligona, smučanje izven označenih smučišč, sprehajanje psov v naravi brez nadzora in pohodi zunaj uhojenih poti, jih še dodatno ogroža človek.

Z omenjenim ravnanjem motimo mir, ki je ključnega pomena za njihovo preživetje, saj morajo v času zimskega spanja porabiti čim manj energije. Posebej nevarno za prostoživeče živali je spuščanje psov s povodcev, s čimer rabijo potrebno energijo.

“Pomanjkanje hrane, izguba dodatne energije zaradi mraza ter dodatno zaradi bega so za divjad lahko usodni, saj živali težko nadomestijo izgubljeno energijo, oslabele živali pa so še lažji plen, lahko zbolijo in ne nazadnje shirajo,” so zapisali v sporočilu z ministrstva za kmetijstvo.

Na ministrstvu poudarjajo, da za divjad pozimi skrbijo lovski čuvaji in lovci iz lovskih družin, v tem obdobju pa divjad uporablja posebna krmišča, kjer je krmljenje dovoljeno le strokovno usposobljenim lovcem. Ob tem opozarjajo, naj ljudje, ki niso člani lovskih organizacij, ne zalagajo krmišč, niti naj ne poskušajo krmiti divjadi. “To opravilo je torej treba prepustiti lovcem, saj lahko z nepravilnim krmljenjem divjadi povzročimo več škode kot koristi,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!