Nekdanja novinarka N1 Lea Udovč prejela prestižno evropsko nagrado

Kultura 26. Okt 202310:02 0 komentarjev
Lea Udovč
Lea Udovč (Foto: N1)

Evropska zveza za znanstveno novinarstvo je v sredo v nemškem Freiburgu novinarki STA Lei Udovč podelila tretjo nagrado na izboru za evropskega znanstvenega novinarja 2023. Prvo nagrado je prejela znanstvena novinarka pri nizozemskem časopisu NRC Niki Korteweg, drugo pa novinar in urednik madžarskega portala Telex.hu Daniel Bolcso.

Leo Udovč je za nagrado, ki spodbuja odličnost in inovacije na področju znanstvenega novinarstva po vsej Evropi, nominiralo Združenje znanstvenih novinarjev iz Jugovzhodne Evrope (Balkan Network of Science Journalists). Letošnje prijave so prišle iz celotne EU in širše, ocenjevalno komisijo pa so sestavljali ugledni predstavniki stroke iz različnih držav in s strokovnim znanjem na različnih področjih znanstvenega novinarstva.

“To je priznanje za znanstveno novinarstvo v Sloveniji in celotni regiji. Pa tudi za Slovensko tiskovno agencijo, ki mi je dala temelje za kvalitetno novinarsko delo, na katerih sem lahko gradila, in portal N1 Slovenija, ki mi je omogočil svobodo in prostor za izražanje. Prepričana sem, da nam bo nagrada dala nov zagon, da si bomo na STA tudi v prihodnje prizadevali za kvalitetne, zanimive in kreativne vsebine s področja znanosti, tako v pisni kot video obliki,” je ob prejemu nagrade povedala Lea Udovč.

Lea Udovč je novinarka in urednica portala STAznanost ter vodja video servisa STA. Že več kot osem let se posveča poročanju s področja znanosti. Svoj novinarski repertoar je razširila s pisanjem daljših člankov in tedenskih reportaž, ko je delala pri mediju N1 Slovenija. Z leti se je Lea začela intenzivno ukvarjati tudi z video vidikom novinarske produkcije, zaradi česar je postala vodja novoustanovljenega video oddelka STA.

Ekipi N1 se je pridružila na začetku delovanja portala v Sloveniji. Za rubriko Poglobljeno je pisala daljše prispevke, v katerih ni obravnavala le znanstvenih tematik. Med drugim je pisala o izginjanju Triglavskega ledenikaSlovenki, ki je pomagala pri razvoju teleskopa James Webbtransspolnostinasilju nad ženskamiKrasuendometriozitežavah študentov med epidemijoplatformi OnlyFans …

Njeno novinarsko delo obsega intervjuje in poglobljene zgodbe o različnih temah. Opravila je več intervjujev z nekaterimi najvidnejšimi imeni v znanosti, in sicer z Nobelovimi nagrajenci, kot so Stanley Whittingham, John C. Mather in Rainer Weiss, “očetom interneta” Vintonom Cerfomastronavtom Chrisom Hadfieldom itd.

Leta 2018 je bila med nominiranci za izbor evropskega znanstvenega novinarja, prejela pa je tudi nacionalno nagrado Čuvaj/Watchdog za dosežke mladih novinarjev, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. V zadnjem času svoje znanje prenaša na mlajše generacije kot gostujoča predavateljica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in Mednarodni podiplomski šoli Instituta Jožef Stefan.

Nagrado je leta 2014 ustanovilo Britansko združenje znanstvenih piscev, od leta 2020 pa jo organizira Evropska zveza znanstvenega novinarstva. Prejšnji zmagovalci so prihajali iz Hrvaške, Nemčije, Slovenije, Španije, Rusije, Nizozemske in Združenega kraljestva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!