Nekdanja uprava Mercatorja delnice prodala zaradi “nesmiselne obdavčitve”

Slovenija 04. Jan 202219:59 0 komentarjev
Zoran Janković
Borut Zivulovic/BOBO

V sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in njegovima sinovoma zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja je bila danes zaslišana tudi nekdanja uprava Mercatorja. Nekdanji člani uprave so dejali, da so delnice prodali zaradi prihajajoče obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki se jim je zdela nesmiselna.

V sojenju Zoranu Jankoviću in njegovima sinovoma zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja so bili danes zaslišani takratni člani uprave Mercatorja. Povedali so, da so delnice odsvojili zaradi prihajajoče obdavčitve kapitalskih dobičkov in da je bilo vse skladno z zakoni, podrobnosti pa se večinoma niso spomnili.

Na vprašanja o odsvojitvi svojih delnic Mercatorja konec leta 2004 so odgovarjali takratni člani uprave Mercatorja – Janković kot njen predsednik, Aleš Čerin, Jadranka Dakić, Marjan Sedej in Stanislav Brodnjak – ter takratna Čerinova partnerica Aleša Mižigoj. Vsi so bili tudi že zaslišani pred preiskovalnim sodnikom leta 2016.

Čerin je danes povedal, da je delnice odsvojil zaradi prihajajoče obdavčitve dobička od prodaje delnic, ki je bila uveljavljena z letom 2005, in pri tem po njegovem mnenju ni bilo nič spornega. Del delnic je podaril takratni partnerici (Aleši Mižigoj, takrat Kandus), za del delnic pa sklenil terminsko pogodbo z banko in jih kasneje odkupil nazaj.

Prihajajoča obdavčitev po njihovem mnenju nesmiselna

Tudi Dakićeva je kot razlog za prodajo delnic navedla prihajajočo obdavčitev, ki je bila po njihovem mnenju (mnenju uprave Mercatorja) nesmiselna. Delnice je prodala prek borznoposredniške hiše, kasneje pa jih ni odkupila nazaj. Na vprašanje, kaj je davčni ščit, je odgovorila, da za ta primer ni relevanten, na vprašanje, kaj je parkiranje delnic, pa je dejala, da ne ve, kaj bi izraz pomenil.

Sedej je prav tako kot razlog za prodajo delnic navedel obdavčitev kapitalskih dobičkov. Delnice je tako kot Janković prodal družbi Electa Inženiring. “Če je dobro za predsednika, je dobro tudi za člana uprave,” je utemeljil svoje ravnanje. Za delnice je dobil plačilo na račun, družbi pa nato ni odobril posojila, kar je zanimalo sodišče in tožilstvo.

Tudi Brodnjak je svoje delnice prodal Electi, ker so “v pogovorih v ožjem krogu ugotovili, da je enako, komu se delnice prodajo”. Delnice je nato odkupil nazaj, je povedal, “ker so bile zanimive”. Ali je Electi odobril tudi posojilo, se danes ni spomnil, je pa o odobritvi tega posojila, kot je povedala sodnica Mojca Kocjančič, sodišče obvestil v času omenjene preiskave leta 2016.

“Priče so bile že zaslišane v preiskavi. Moram reči, da so danes kar izgubile spomin, pričale nekoliko drugače kot v preiskavi … Mislim, da so bile za tožilstvo dobre priče,” je po obravnavi povedala tožilka Blanka Žgajnar.

Obtožnica Zoranu Jankoviću očita kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti, njegovima sinovoma Juretu in Damijanu Jankoviću pa pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Mercator
Denis Sadiković/N1

Tožilstvo trdi, da so v več poslih obrnili okoli 4,17 milijona evrov posojila

Tožilstvo Jankovića obtožuje, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja. Očita mu, da leta 2007 ni vložil napovedi davka na dobiček od kapitala, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka. Tožilstvo med drugim trdi, da so obtoženi v več poslih “rotirali” milijardo tolarjev (okoli 4,17 milijona evrov) posojila, ki ga je pri Factor banki najela družba Electa Holding.

Med drugim naj bi družba Electa Holding denar nakazala Zoranu Jankoviću, ta pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo nakazal družbi Electa Inženiring, ki naj bi s tem denarjem od Zorana Jankovića v dveh poslih kupila delnice Mercatorja. Milijardo tolarjev naj bi nato znova rotirali tako, da naj bi denar nakazali kot brezobrestno posojilo Electi Holding. Ta naj bi nato okoli 884 milijonov tolarjev takoj nakazala Zoranu Jankoviću kot del kupnine za Electo Inženiring, Janković pa naj bi ta denar znova takoj nakazal Electi Holding kot posojilo. Electa Holding naj bi nato v treh delih Factor banki vrnila posojilo. Delnice naj bi bile po navedbah tožilstva pri Electi Inženiring “parkirane” do leta 2006, ko jih je družba prodala nemški banki Deutsche Bank.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 11. decembra, ko je predvideno pričanje sodnega izvedenca Črtomirja Časarja. Sodnica Kocjančičeva je danes napovedala, da bi lahko takrat že tudi zaključili z obravnavo.

Tudi po današnjih pričanjih obramba pričakuje oprostilno sodbo, tožilstvo pa obsodilno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!