NIJZ: Če ste dobili vabilo za testiranje na želodčno bakterijo, se nanj odzovite

Slovenija 05. Apr 202412:26 0 komentarjev

Slovenija ima eno največjih incidenc raka želodca med državami EU. Preprečevanju te bolezni je namenjeno pilotno presejanje na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori. Nanj so bili vabljeni prebivalci, stari od 30 do 34 let. Pred svetovnim dnevom zdravja potekajo tudi brezplačne zdravstvene meritve in svetovanja.

Rak želodca je peta najpogosteje diagnosticirana vrsta raka in četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu. V Sloveniji letno odkrijemo 450 novih primerov bolezni, 350 ljudi letno zaradi tega raka umre. Preprečevanje razvoja bolezni je najboljša metoda za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka želodca.

Temu je namenjen pilotni projekt Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zdravstvenih domov. Izvajajo pilotno preventivno presejalno testiranje na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori. Pravočasno odkritje in zdravljenje okužbe s to bakterijo je ključno za zmanjšanje pojavnosti raka želodca.

Na testiranje so povabili prebivalce, stare od 30 do 34 let. 6.200 jih je prejelo poziv, naj izpolnijo spletno anketo.

Do danes se je odzvalo 1.600 pacientov, starih med 30 in 34 let, je povedala strokovna direktorica ljubljanskega zdravstvenega doma Tea Stegne Ignjatovič. Povabili so jih na pregled krvi in nedavno dobili prve rezultate. “Beležimo 12 odstotkov pozitivnih, torej da imajo v krvi protitelesa na bakterijo H. pylori,” je povedala strokovna direktorica. Pozitivne bodo povabili še na dihalni test, s katerim potrjujejo aktivno okužbo.

Neodzivne pa vabijo, naj se odzovejo vabilu. “Prosimo vse, ki so prejeli pisno vabilo, naj izpolnijo spletni vprašalnik in pristopijo k preiskavi, ko jih pokličejo iz ambulante. Zanje je to korist, da ugotovijo, ali imajo okužbo, in se zdravijo. Bomo pa s temi podatki pridobili znanja, s katerimi bomo lahko pripravili nacionalni program za presejanje raka želodca,” je povedala Stegne Ignjatovič. Pozitivne bodo zdravili z antibiotiki in zaviralci protonske črpalke, je dodala.

“Helicobacter pylori deluje s kroničnim vnetjem želodca zelo dolgo. Več desetletij je treba, da nastane rak. Večina rakov želodca se pojavi po 60. letu starosti,” je povedala Tatjana Kofol Bric z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). “Vendar pa ima kar 20 odstotkov ljudi, ki so okuženi, težave že prej. Gre za vnetje želodca, napihnjenost, spahovanje, pekoč občutek, bolečine. Tudi te težave je mogoče zdraviti,” je poudarila.

Populacijo 30–34 let so izbrali za testiranje, ker pri tej starosti okužba še ne povzroča pomembnih sprememb na želodčni sluznici, hkrati pa je to populacija, pri kateri, če okužbo pozdravimo, preprečimo prenos na njihove otroke. “To populacijo vabimo tudi na preventivne preglede srčno-žilnih obolenj in je smiselno te preventivne programe združiti,” je še povedala Stegne Ignjatovič.

Starejši pa se lahko, če imajo težave z želodcem, testirajo in zdravijo pri svojem osebnem zdravniku. Izjavi si oglejte v videu na vrhu članka.

nijz testiranje
Foto: Denis Sadiković, N1

Meritve in svetovanja

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga vsako leto zaznamujemo 7. aprila, danes v Ljubljani in Velenju potekajo tudi številne brezplačne meritve in svetovanja. V Ljubljani dogodek poteka na Pogačarjevem trgu (na ljubljanski tržnici) med 10. in 13. uro. Predstavili bodo brezplačne delavnice za zdravo življenje, ki se jih lahko prebivalci udeležijo vse leto, pomagali z nasveti o ustnem zdravju, zdravi prehrani, preprečevanju bolezni, samopregledovanju dojk in psihosocialni podpori, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Obiskovalci bodo med drugim lahko opravili meritve krvnega tlaka, analizo telesne sestave in nasičenosti s kisikom. Strokovnjaki pa bodo na stojnicah podajali zdravstvene nasvete.

V Velenju pa bodo svetovni dan zdravja obeležili danes dopoldne na Cankarjevi ulici. Na stojnicah se bodo med 8. in 12. uro predstavila društva s področja zdravja in preventive, so sporočili z Mestne občine Velenje. Center za krepitev zdravja ZD Velenje bo predstavil preventivne presejalne programe Dora, Zora in Svit. Na voljo bodo brezplačne meritve s področja zdravja in preventive – meritve krvnega tlaka, nasičenosti s kisikom in testiranje za funkcijsko manjzmožnost. Svetovale bodo diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji, ki delujejo v referenčni ambulanti ZD Velenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!