Notranji minister: največ možnosti ima Poklukar, ki ga povezujejo s Črnčecem

Slovenija 01. Feb 202314:07 6 komentarjev
Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob je pred dnevi napovedal, da bo po vsej verjetnosti že ta teden razkril, koga bo predlagal za novega notranjega ministra. V premierjevih krogih največ možnosti pripisujejo Boštjanu Poklukarju, ki je bil na čelu notranjega ministrstva že v času Šarčeve vlade.

Na tiskovni konferenci ob prvi obletnici stranke Gibanje Svoboda je predsednik vlade Robert Golob povedal, da je v zadnjih tednih opravil pogovore z morebitnimi kandidati za notranjega ministra in da bi lahko bila njegova odločitev znana ta teden. Na vprašanje, ali bodo o tem morda spregovorili na današnjem srečanju vrha koalicije, je premier ob prihodu na Brdo pri Kranju dejal, da to ne bo tema pogovora. V javnost so sicer prišla imena nekaterih oseb, s katerimi se je Golob v preteklih dneh pogovarjal o prihodnosti notranjega ministrstva, največ možnosti, da bi nasledil Tatjano Bobnar, pa v premierjevih krogih pripisujejo Boštjanu Poklukarju.

Ta je notranje ministrstvo že vodil v času Šarčeve vlade, po predčasnem zaključku njenega mandata pa se je vrnil na obrambno ministrstvo. Trenutno je direktor uprave za vojaško dediščino. Od lanske pridružitve LMŠ h Golobovi stranki je član Gibanja Svoboda.

Poklukarja sicer povezujejo z državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem. Ta je bil tudi mentor Poklukarjevega magistrskega dela z naslovom Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij, ki ga je leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Ob lanskem spopadu med takratno notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Golobom, ki se je končalo z ministričinim odstopom, se je Poklukar odločno postavil na stran predsednika vlade. “Slovenija že ves teden gleda politično izsiljevanje predsednika vlade s strani ministrice za notranje zadeve,” je dejal za TV Slovenija. Ob tem je dodal, da ko izgubiš zaupanje premierja, takoj greš, ne pa da “politično mrcvariš predsednika vlade in celotno vlado še cel teden do odstopa”. Ponovil je premierjeve navedbe, da je treba policijo depolitizirati. “Ko danes pogledamo znotraj slovenske policije, vidimo, da so tam še vedno ljudje, ki so odločali o tem, da so s protestov odnašali bralce ustave, špricali z vodnim topom množico in zaplinjali Ljubljano. Tu bo treba narediti domačo nalogo in verjamem, da bo naslednja garnitura na ministrstvu za notranje zadeve to tudi naredila,” je še poudaril Poklukar.

Prav on je sicer Tatjano Bobnar v času Šarčeve vlade izbral za generalno direktorico policije, a so se odnosi med njima po naših informacijah kmalu močno ohladili.

Med tistimi, ki jih je Golob pri iskanju novega notranjega ministra povabil na pogovor, je tudi strokovnjak za policijsko dejavnost Miroslav Žaberl. Po naših informacijah se je ta pogovora udeležil in bi bil ministrsko mesto pripravljen sprejeti, ga pa premier vsaj do včeraj še ni obvestil, kako se je odločil.

Premierjevo povabilo na pogovor je prejel tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je po odstopu Katarine Kresal s funkcije notranje ministrice v času Pahorjeve vlade nekaj mesecev vodil tudi notranji resor. Kot nam je dejal Zalar, je pogovor potekal pred približno desetimi dnevi, vendar sta se s premierjem dogovorila, da njegove vsebine v javnosti ne bosta razkrila. Zalar nam je tako povedal le, da sta se z Robertom Golobom pogovarjala o notranjem resorju in o tamkajšnjih problemih. Nista pa prišla tako daleč, da bi premier izrazil pripravljenost, da mu ponudi ministrsko mesto, in bi se Zalar izrekel o tem, ali ga je pripravljen sprejeti. Kakšnih nadaljnjih pogovorov s premierjem po besedah Aleša Zalarja ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje