Nov predlog zakona o maturi: kdaj jo bodo lahko dijaki opravljali v dveh delih?

Slovenija 16. Feb 202318:34 0 komentarjev
srednja šola, matura, dijak, pisanje, šola
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V javni razpravi je predlog novele zakona o maturi, ki predvideva, da bi lahko kandidat maturo opravljal v dveh delih, če bi imel za to utemeljene razloge in ustrezna dokazila. Novela uvaja tudi elektronski vpogled v ocene mature.

Predlog novele zakona o maturi, ki je v javni razpravi do 1. marca, predvideva, da lahko kandidat maturo opravlja v dveh delih, če ima za to utemeljene razloge in ustrezna dokazila. Pri vpisu v nadaljnje izobraževanje pa se lahko upošteva, da je maturo opravil v spomladanskem roku. Novela uvaja tudi elektronski vpogled v ocene mature.

Novela, ki so jo pripravili na ministrstvu za izobraževanje, predvideva, da mora kandidat, ki želi maturo opravljati v dveh rokih, vlogo oddati skupaj z dokazili ob prijavi oziroma najkasneje v sedmih dneh po nastanku razlogov, zaradi katerih mature ne more opravljati v enem roku.

Kandidati lahko to pravico uveljavljajo tudi ob predprijavi ali prijavi ali najkasneje sedem dni pred začetkom roka za opravljanje mature, ki je določen s šolskim koledarjem.

Matura v dveh delih, če ima dijak utemeljene razloge

Kot predvideva novela, so utemeljeni razlogi bolezen, poškodba oziroma zdravljenje ali odrejena karantena zaradi nalezljive bolezni, rojstvo otroka v času izpitnih rokov, naravna oziroma prometna nesreča, smrt družinskih članov, udeležba na evropskem, svetovnem tekmovanju ter drugi. Enako velja tudi za vrhunske športnike, ki se v letu opravljanja mature udeležijo velikega mednarodnega tekmovanja. O utemeljenosti razloga presoja Državna komisija za splošno maturo.

Pri vpisu v višješolski oziroma visokošolski študij se torej šteje, da je kandidat maturo opravil v junijskem izpitnem roku. Tak kandidat se uvrsti v seznam kandidatov, sprejetih v prvem roku, če je dosegel najmanj toliko točk, kot zadnji uvrščeni kandidat s seznama sprejetih v prvem roku v študij z omejitvijo vpisa. Če se je prijavil v program brez omejitve vpisa, se šteje, da je sprejet v predpisanem roku.

Elektronski vpogled v ocene mature

Novela predvideva tudi, da se vpogled v ocene mature lahko v treh dneh po objavi rezultatov izvede fizično ali na elektronski način, o čemer odloči Državni izpitni center pred začetkom postopka vpogleda. Tudi ugovor na oceno bi se lahko oddal elektronsko. Kandidat ima možnost pridobiti kopijo svoje izpitne dokumentacije, pri elektronskem vpogledu se mu bo omogočila skenirana kopija. Zaradi tega bo moral kandidat med osebnimi podatki posredovati tudi svoj elektronski naslov.

Kandidat, ki se prijavlja le k posameznemu predmetu mature, se lahko prijavi na srednji šoli, na kateri je vpisan oziroma je na njej končal zadnji letnik izobraževanja ali maturitetni oziroma poklicni tečaj, še predvideva predlog novele. Lahko pa se, kot je veljalo do zdaj, prijavi na Državni izpitni center, ki ga razporedi na srednjo šolo.

V končni določbi je predlagan najkrajši možni rok za uveljavitev tega zakona, to je 15 dni po objavi v Uradnem listu, da se zagotovijo formalno-pravne podlage za izvedbo splošne mature v prihodnjem šolskem letu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!