Nova metoda vstavljanja srčne zaklopke: vse naredijo brez odpiranja prsnega koša

Slovenija 02. Nov 202212:44 0 komentarjev
srčna zaklopka, ukc ljubljana
Borut Živulovič/Bobo

Zdravniki kardiološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so predstavili novo metodo vstavljanja srčne zaklopke, s katero bodo izboljšali življenje mnogim bolnikom, za katere so dosedanji kirurški načini zdravljenja okvar srčnih zaklopk preveč tvegani. Inovacija Slovenijo uvršča med redke ustanove s tako naprednim in neinvazivnim načinom zdravljenja.

V UKC Ljubljana so javnosti predstavili novo metodo vstavljanja srčne zaklopke, ki ne omogoča le zdravljenja bolnikov, pri katerih je kirurški poseg preveč tvegan, ampak tudi uvršča klinični center v sam vrh zdravstvenih inovacij na področju kardiologije in srčne kirurgije.

Nova metoda je plod večletnih priprav, z njo pa se je UKC Ljubljana uvrstil med zgolj 80 do 100 centrov na svetu, ki na tak način vstavlja srčne zaklopke. “Ta številka v športu ne pomeni veliko, v znanosti pa lahko. Če si predstavljate, da ima eno malo večje ameriško mesto 25 kliničnih centrov, je kar težko priti v ta krog,” je ponazoril vodja katetrskega laboratorija Tadej Bunc.

srčna zaklopka, ukc ljubljana
Borut Živulovič/Bobo

Edina metoda na svetu brez odpiranja prsnega koša

Nova metoda vstavljanja srčne zaklopke je veliko manj invazivna od dosedanjega, kirurškega načina zdravljenja srčnih stanj. Za posege na srcu, pri katerih kirurgi operirajo srčne zaklopke, je namreč potrebno prekiniti telesni krvni obrok in razpreti prsni koš. Za nov način vstavljanja pa potrebe za tako invazivno metodo ni, zaradi česar je poseg veliko varnejši. Gre za edino metodo na svetu brez odpiranja prsnega koša.

Kot je opozoril Bunc, pa ta metoda ni primerna za široko populacijo, le za tiste, ki drugega načina zdravljenja nimajo na voljo. To so tisti, ki niso primerni za kirurško zdravljenje, saj bi to zanje predstavljalo preveliko tveganje. Kot je navedla kardiokirurginja Tadeja Kolar, je pri njih tveganje za smrt veliko večje. Gre predvsem za bolnike, ki so že imeli operacijo na srcu, a potrebujejo novo, prejšnja pa je, tako Lakič, na primer povzročila zarastlino srca z osrčnikom.

Zdravniki med rebri na levi strani prsnega koša napravijo majhen rez in nato zaklopko privedejo v levi srčni preddvor (ker je skelet zaklopke elastičen, ga je mogoče zložiti v majhen volumen in tako po tulcu spraviti do srca). Nato zaklopko z manipulacijo vstavijo v mitralno zaklopko (zaklopka, ki povezuje levi srčni preddvor in prekat). S pomočjo vrvice zaklopko prilagodijo velikosti posameznikovega srca, nato pa jo zasidrajo v srčno konico. V srcu se nato razprejo lističi zaklopke, ki so narejeni iz prašičjega perikarda (srčne ovojnice). Rano, ki je nastala, nato po slojih zašijejo.

Bolniki so iz bolnišnice odpuščeni med petim in desetim dnem po posegu, kot je izpostavila Kolar, pa predvidevajo, da se bo ta čas še skrajšal, ko bodo zdravniki pridobili več izkušenj z nameščanjem zaklopke.

Za poseg predvidenih okrog deset bolnikov na leto

Po Lakičevih besedah gre za elegantno alternativno invazivnemu posegu, ki bolnikom izboljša kakovost življenja.

V UKC Ljubljana predvidevajo, da bi lahko bilo primernih za poseg približno deset pacientov na leto. Nove metode zdravljenja sicer zavarovalnica še ne krije v dovoljšni meri, da bi lahko govorili o širši rabi. “Tu nas čaka še dolga in krvava pot, ampak mislim, da bomo uspeli, ker napredek je tista stvar, ki narekuje razvoj in tudi boljšo kakovost bolnikovega življenja,” pa je o obetih v prihodnosti razmišljal Lakič.

Kaj pa cena? Kot je dejal Lakič, je cena nove zaklopke nekajkrat višja od navadne biološke zaklopke, a med drugim tudi zato, ker je bilo v raziskave in razvoj nove tehnologije vloženega veliko denarja. Na zadevo je treba po Lakičovem mnenju pogledati celostno: v primerjavi z dražjo napravo sta tudi kirurški poseg in pooperativni potek v nasprotnem primeru daljša in bolj tvegana in zato terjata svojo ceno.

Za zdaj so v UKC Ljubljana edini, ki ta poseg opravljajo komercialno, uvrščajo pa se med 80 in sto svetovnih zdravstvenih ustanov, ki ga sploh opravlja. Z njim bo ljubljanski klinični center pridobil tudi veliko mero prepoznavnosti med strokovno javnostjo.

srčna zaklopka
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!