Za vsak negativen test nova QR koda na covidnem potrdilu

QR koda na potrdilu
Foto: Kathleen Finlay/PROFIMEDIA

Preverili smo, kaj se zgodi s QR kodo na evropskem digitalnem covidnem potrdilu, če se spremenijo pogoji, pod katerimi je oseba svoje potrdilo in z njim QR kodo prejela.

Kaj se zgodi, če se oseba testira na covid-19, je nanj negativna in si po opravljenem testu prenese evropsko digitalno covidno potrdilo s QR kodo, ki dokazuje, da je bil test negativen.

Ker je negativen PCR test veljaven le 72 ur od odvzema brisa, negativen hitri test pa 48 ur, se bo po pretečenem obdobju oseba morala ponovno testirati, če bo denimo želela prečkati mejni prehod, ki to dovoljuje pod pogojem negativnega testa.

Ali bodo podatki, do katerih vodi QR koda na evropskem digitalnem covidnem potrdilu, sami posodobljeni in bo koda ostala enaka ali bodo morali posamezniki z vsako spremembo pridobiti in uporabljati novo potrdilo z novo kodo?

Z NIJZ so za N1 pojasnili, da se QR koda na evropskih digitalnih covidnih potrdilih generira glede na vhodne podatke, torej se spreminja.

“QR koda se bo z vsakim testiranjem spreminjala in uporabnik si bo moral takrat prenesti novo verzijo evropskega digitalnega covidnega potrdila. QR kodo si državljani lahko shranijo kot sliko ali digitalno covidno potrdilo shranijo kot PDF v celoti in to pokažejo na meji,” so sporočili.

Kaj to pomeni?

Cepljeni:

Za tiste, ki so proti covidu cepljeni, sprememb ni. Evropsko digitalno covidno potrdilo s QR kodo bo veljavno dvanajst mesecev. Če so bili cepljeni do 30.6., bodo svoje potrdilo v papirnati obliki te dni prejeli po pošti, morda so ga po pošti že prejeli ali pa so si ga oziroma si ga lahko prenesejo s portala zVEM.

Nekaj sprememb je za tiste, ki so covid preboleli in tiste, ki imajo samo negativen rezultat testa za koronavirus.

Preboleli:

Evropsko digitalno covidno potrdilo s QR kodo za prebolevnike bodo te dni po pošti dobili vsi, ki so do 30.6. covid preboleli, od prvega pozitivnega PCR testa (oziroma od enajstih dni po prvem pozitivnem PCR testu, ko se potrdilo o prebolelosti lahko izda) pa še ni minilo 180 dni.

Če se bodo v vmesnem času ali po preteku 180 dni cepili, bodo potrebovali novo evropsko digitalno potrdilo z novo QR kodo, ki bo dokazovalo, da so se cepili.

Testirani:

Tisti, ki se bodo za covid le testirali, bodo ob vsakem opravljenem hitrem ali PCR testu potrebovali novo evropsko digitalno covidno potrdilo in s tem tudi novo QR kodo. Papirnatega potrdila po pošti (kot ga bodo prejeli cepljeni in preboleli) zaenkrat ne bodo prejeli.

Evropska digitalna covidna potrdila naj bi po navedbah ministrstva za zdravje od 1. julija naprej posamezniki brezplačno dobili tudi na mestu, kjer so opravili test oziroma se cepili, ali pa ga bodo lahko kupili v lekarnah. Potrdilo, kupljeno v lekarnah, naj ne bi stalo več kot dva evra. Še vedno pa si posamezniki lahko uredijo digitalno identiteto, z njo dostopajo na portal zVEM in si svoje potrdilo s QR kodo prenesejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje