NPU ovadil tri osebe zaradi suma, da so podjetje oškodovale za 30 milijonov

Slovenija 18. Jan 202215:49 > 19:23 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so konec decembra 2021 podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Podjetje iz Celja naj bi oškodovali za 30 milijonov evrov. Neuradno gre za podjetje Engrotuš, oškodovanja pa sumijo nekdanja zakona Tuš in Danila Dujovića.

Kazenska ovadba je povezana s hišnimi preiskavami, ki so jih izvedli lanskega februarja v povezavi z z verižnim preprodajanjem in poviševanjem vrednosti deležev gospodarskih družb.

Kot so sporočili z Nacionalnega preiskovalnega urada, je bil podan utemeljen sum, da so tri fizične osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj, saj so v letu 2010 dvema gospodarskima družbama pridobile protipravno premoženjsko korist v višini več kot 30 milijonov evrov na škodo druge gospodarske družbe iz Celja. To so storile tako, da so preprodajale deleže v več gospodarskih družbah in s tem zmanjšale možnost za poplačila najetih posojil.

Pri večkratni preprodaji deležev dveh gospodarskih družb so s cenitvami nepremičnin navidezno zviševale njihovo realno vrednost in deleže družb, kljub dejansko nespremenjeni vrednosti, ter jih po nekajkrat višji ceni prodale nazaj oškodovani družbi, so ugotovili preiskovalci.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.

Neuradno: glavni akterji nekdanja zakonca Tuš in Dujović

Lanskega februarja je več medijev poročalo, da so hišne preiskave v tem primeru opravili pri nekdanjih zakoncih Tuš in poslovnežu Danilu Dujoviću. Skupno je potekalo osem hišnih preiskav na območju Ljubljane, Celja, Kranja in v Murski Soboti. Necenzurirano je lani poročalo, da sta nekdanja zakonca Tuš in poslovnež pred prodajo trgovca Engrotuša, na podjetje v Hongkongu prenesla pravice blagovnih znamk. Tako bi lahko izsiljeval novega lastnika trgovca, saj ta ne bi smel uporabljati blagovne znamke Tuš.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!