NSi predstavila kandidate, med njimi ni poslanca Jožefa Horvata

Slovenija 27. Nov 202110:53 > 17:50 6 komentarjev
NSi
N1

NSi je na digitalnem programskem kongresu z veliko večino sprejela osnutek programa za obdobje 2022-2026, s katerim bo stranka nastopila na prihajajočih državnozborskih volitvah. V njem nizajo ukrepe, s katerimi bi po njihovi oceni okrepili slovensko gospodarstvo ter zagotovili dostopno javno zdravstvo in enakomeren razvoj Slovenije. Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, in da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata njihove stranke. Med kandidati za volitve ni Jožefa Horvata.

Tonin je v nagovoru kongresa, ki je tokrat zaradi aktualne epidemiološke situacije potekal digitalno, spomnil, da bo prihodnje leto super volilno leto. Poudaril je, da je NSi na leto 2022 pripravljena.

“Imamo sposobne ljudi in natančen program. Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado,” je dejal in dodal: “Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS.”

Kdo so kandidati?

NSi je na današnjem kongresu predstavila tudi večino kandidatov, ki naj bi se na aprilskih volitvah potegovali za poslansko mesto. Presenečenj ni. Nominirani so trije ministri NSi Matej Tonin, Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj. Četrtega ministra NSi, Marka Borisa Andrijaniča, zaenkrat na kandidatni listi (še) ni. Kot je v oddaji N1 STUDIO dejal prvak stranke Matej Tonin, si je vzel še nekaj časa, da se pogovori z ženo, ki živi v Združenem kraljestvu. Kandidirala bo tudi večina sedanjih poslancev: Iva Dimic, Andrej Černigoj, Blaž Pavlin, Tadeja Šuštar Zalar in Aleksander Reberšek.

Verjetno pa se za to ne bosta odločila Mihael Prevc in Jožef Horvat, ki razmišljata o upokojitvi. Med nominiranimi kandidati so tudi trije državni sekretarji iz vrst NSi: Cveto Uršič in Mateja Ribič, ki sta državna sekretarja na ministrstvu za delo, in Anton Harej, ki je na ministrstvu za kmetijstvo. Prav tako je na listi podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič.

“Verjamemo v sodelovanje”

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo, kot je napovedal, zato v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov. “Verjamemo v sodelovanje. Zavedam se, da razdeljeni izgubljamo, povezani pa zmagujemo,” je dejal Tonin, sicer tudi podpredsednik aktualne vlade.

Poudaril je, da so v stranki vse od vstopa v vlado trdo delali. “Kljub epidemiji in težkim razmeram nam je skupaj s kolegi v vladi uspelo gospodarske kazalce obrniti navzgor in preprečiti katastrofo. Slovenija je ta teden dosegla rekordno visoko zaposlenost, kar na drugi strani pomeni eno izmed najmanjših brezposelnosti na svetu,” je izpostavil.

Ne bodo razbijali vlade nekaj mesecev pred volitvami

Napovedal je, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a ko pride do težav ali nesporazumov, “v koaliciji ne postavljamo ultimatov, ampak iščemo rešitve”.

“V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije,” je naštel.

Ob tem je nekaj kritičnih besed namenil delu opozicijskih strank. Tako je na primer izpostavil, da “Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost”. Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja po oceni NSi ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi, je napovedal.

Matej Tonin
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po oceni Tonina natančen in realen vladni program za prihodnja štiri leta

Kot je dejal Tonin, je osnutek volilnega programa akcijsko in delovno naravnan.

V današnjem nagovoru udeležencev kongresa je poudaril, da je NSi programsko močna stranka. “Številni gledajo neverjetne rezultate naše ministrske ekipe in se sprašujejo, kako je to mogoče? Odgovor je jasen: ker imamo izdelan program, ki ga lahko začnemo izvajati takoj, ko vstopimo v vlado,” je prepričan.

Po besedah Tonina so tudi letos pripravili natančen in realen vladni program za naslednja štiri leta. “Po naslednjih volitvah bomo partnerjem v podpis ponudili koalicijsko pogodbo. Naša ključna zahteva bo ustvariti Slovenijo kot deželo priložnosti in gospodarskega uspeha,” je napovedal.

V govoru je izpostavil nekaj ključnih ciljev programa z naslovom Verjamemo v sodelovanje: Delo se mora splačati, javno zdravstvo mora biti vsem dostopno, prihodnost bo zelena ter Slovenija mora biti prijazna mladim in družinam.

Programski dokument ukrepe deli na pet vsebinskih sklopov: zeleno socialno-tržno gospodarstvo, dostopno javno zdravstvo, država v službi človeka, vsestranski razvoj posameznika in povezana enakomerno razvita Slovenija.

Novak: Nihče ni brez greha. Nihče ni vseved

Poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak je v nagovoru dejala, da se v Evropskem parlamentu o Sloveniji govori negativno zato, ker so “nekateri najvišji predstavniki države dali sami povod za to”.  “Kaj je boljšega za opozicijo kot to, da ima neko dobro kost za glodati,” je nadaljevala Novak in dodala, da se s takim ravnanjem le škodi ugledu in podobi Slovenije v svetu.

Sama sicer pričakuje, da bo Nova Slovenija odločno povedala in opozorila na kršenje človekovih pravic, vladavine prava ter na to, ko Slovenija ne bo šla v pravo smer. “Tukaj so oči državljanov Slovenije močno uprte prav v Novo Slovenijo in tukaj moramo narediti še korak naprej,” je še dodala Novak.

Med kongresom je sicer evropska poslanka na Twitterju zapisala, da bodo prihodnje državnozborske volitve najbolj prelomne v zgodovini Slovenije. “Vsak človek ima svoje pomanjkljivosti. Nihče ni brez greha. Nihče pa tudi ni vseved,” je še zapisala Novak in dodala, da lahko Slovenija začne na drugačnih temeljih, na temeljih zrelega demokratičnega dialoga, ki ne pozna hujskanja in maščevalnosti ter predvsem dopušča drugačnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje