Ob dnevu Romov tudi pozivi za izboljšanje položaja Rominj

Slovenija 08. Apr 202207:38 0 komentarjev
Romi
Miloš Vujinović /BOBO

Na današnji svetovni dan Romov, ki ga praznujejo vsako leto 8. aprila, bodo v ospredju pozivi Romov in njihovih zagovornikov k izboljšanju položaja Romov, tokrat pa tudi posebej položaja žensk v romski skupnosti. Osrednjo prireditev bo Zveza Romov Slovenije pripravila danes v Murski Soboti, slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor.

Romska skupnost v Sloveniji si želi, da bi rešili čisto osnovna vprašanja, kot je dostop do pitne vode in elektrike. Izpostavljajo pa tudi področji šolanja in zaposlovanja. Na že desetletja trajajoče nerešene težave glede vključevanja romske skupnosti v slovensko družbo je opozoril tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Ob letošnjem dnevu pa so v ospredju tudi pozivi za izboljšanje položaja žensk v romski skupnosti. Družbeni položaj Rominj se skozi leta ni kaj dosti spremenil. Še vedno je njihova vloga večinoma tradicionalno omejena na gospodinjstvo in vzgojo otrok, pred svetovnim dnevom Romov opozarja predsednica društva za povezovanje romskih žensk Loli Luludi Amanda Fetahi. O vplivu pandemije covida-19 na romsko skupnost, predvsem na Rominje bo tekla beseda tudi na današnjem dogodku v organizaciji Društva Loli Luludi in mariborskega združenja Epeka.

Osrednjo prireditev pa Zveza Romov Slovenije danes pripravlja v murskosoboški gledališki dvorani Park, kjer bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, ki bo vročil zahvalo Vrtcu Murska Sobota, enoti Romano na Pušči ob 60-letnici delovanja. Zahvalo bo vročil tudi Darku Rudašu ob 20. obletnici uveljavitve instituta romskega svetnika v občinskih in mestnih svetih za dolgoletna vztrajna prizadevanja pri uveljavljanju položaja romskih svetnikov in za izjemen osebni prispevek k razvoju romske skupnosti.

Pred svetovnim dnevom Romov so podpredsednica, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova, evropska komisarka za enakost Helena Dalli ter evropski komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi v skupni izjavi med drugim poudarili, da “smo letos priča vrnitvi vojne v Evropi, zato mednarodni dan Romov praznujemo v duhu večje solidarnosti”. Od milijonov ljudi, ki iščejo zatočišče v EU, je tudi 100.000 Romov, so zapisali. V Sloveniji živi približno 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let nazaj. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Datum svetovnega dne Romov so izbrali na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je potekal od 4. do 8. aprila 1971 v Londonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!