Občine ostro nad predlog o reorganizaciji nujne medicinske pomoči

Slovenija 09. Dec 202211:58 2 komentarja
Reševalno vozilo
Fotografija je simbolična (Vir: Srdjan Živulovič/BOBO)

Poleg direktorjev zdravstvenih domov reorganizaciji nujne medicinske pomoči nasprotujejo tudi v Skupnosti občin Slovenije. Napovedujejo, da bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bodo dežurni zdravniki ljudem v domači občini še naprej na voljo tudi ponoči, ob koncih tednah in za praznike.

V Skupnosti občin Slovenije so nad predlagano reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči ogorčeni in zgroženi. “Gre za 330.070 prebivalcev, od tega je 70.892 starostnikov, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki. Za občine, občanke in občane, je to nepredstavljiva stvar, ki bo v primeru sprejetja sprememb sistema nujne medicinske pomoči pomenila izgubo marsikaterega življenja,” so zapisali v svojem odzivu.

Dodali so, je nesprejemljivo, da se spremembe pripravljajo potihem in brez splošne razprave v javnosti. “Občani in občanke bodo s tem prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Pacienti bodo zaradi izgube dežurnega zdravnika v času dežurstva morali na pregled tudi pri drugih, manj nujnih stanjih, namesto v lokalni zdravstveni dom, v oddaljeni urgentni center, kjer bo edino mesto 24 urne oskrbe. Seveda se bo kot posledica ukinitve številnih dežurnih mest gneča na že obstoječih urgencah še dodatno povečala, pacienti bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj.”

Kaj reorganizacija pomeni za bolnike?

Delovna skupina pri ministrstvu za zdravje je pripravila dokument, v katerem je zapisala, da je trenutna mreža nujne medicinske pomoči zaradi pomanjkanja družinskih in urgentnih zdravnikov nevzdržna. Zato so predlagali reorganizacijo. V vseh zdravstvenih domovih bi po njihovem predlogu ob delavnikih od 7. do 20. ure delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja – kot nekakšne dežurne ambulante – kjer bi v urgentnih primerih zdravnik in medicinska sestra nudila nujno zdravniško pomoč vse do prihoda reševalnega vozila.

Medtem ko bi takšne ambulante v urgentnih in satelitskih urgentnih centrih delovale neprekinjeno – tudi ponoči in ob koncih tedna – pa bi dežurne ambulante v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali sateliti, ponoči, ob vikendih in praznikih, ukinili. Bolnik bi torej moral obiskati satelitski urgentni center ali urgentni center v drugem kraju.

V skupnosti svarijo, da bodo v primeru, da bo ministrtsvo za zdravje odločitev sprejelo brez širše javne razprave in soglasja lokalnih skupnosti, uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva. Ostri odzivi prihajajo tudi iz zdrastvenih domov. “Če se to sprejme, gremo za 40 let nazaj, v čase, ko so pacienti umirali v naročjih zdravnikov,” je predlog reorganizacije za N1 ogorčeno ocenila direktorica Zdravstvenega doma Logatec Urška Tomič. Podrobnosti o tem, katere občine bi lahko ostale brez nujne medicinske pomoči v obliki, kot obstaja zdaj, so zbrane v članku.

“Takšna stališča so kratko malo zavržna”

Delovna skupina sprva predlaga nižje kriterije za vključitev zdravstvenega doma med satelitske urgentne centre. Po letu ali dveh pa bi moral biti zdravstveni dom, da bi postal satelit, od drugega urgentnega ali satelitskega urgentnega centra oddaljen vsaj 40 minut ali pokrivati območje z vsaj 45.000 prebivalci ali vsaj 24.000 prebivalci na območju 400 kvadratnih kilometrov.

Kriterije so člani delovne skupine v predstavitvi ministrstvu za zdravje argumentirali z besedami, ki so zbodle mnoge. “Na ta način bomo bistveno zmanjšali začetni odpor manjših lokalnih skupnosti. Že danes te lokalne skupnosti vedo, da v bodoče ne bodo imele ambulantne dežurne službe v nočnem času ter preko vikendov in praznikov. Danes so seveda apetiti veliki, ker lokalna okolja večinoma vse pričakujejo od države. Tako županom ni težko zahtevati vedno več in več.”

Argumentacijo delovne skupine v skupnosti občin ostro obsojajo. “Takšna stališča so glede na to, da gre za zdravje več kot  330.000 ljudi, kratko malo zavržna. Poleg tega kažejo na popolno nerazumevanje vloge in pomena občin, saj bi moralo biti jasno, da župani zahtevajo več sredstev za izvajanje nalog, ki jih je občinam z zakonodajo naložila prav država,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje