“Ocenjen sem bil z enko.” Je Erženova ocena za Maria Fafangla graja ali pohvala?

eržen fafangel
BOBO, N1

Nekdanji glavni epidemiolog Mario Fafangel je na družbenem omrežju X zapisal, da ga je njegov nadrejeni, strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen, ocenil z najnižjo oceno, enico. Gre za oceno redne delovne uspešnosti. Eržen je za N1 pojasnil, da je Fafangel dobil štiri točke od možnih petih, a Fafangel nam je posredoval fotografijo dokumenta, ki kaže drugače.

Nekdanji glavni epidemiolog in vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na družbenem omrežju X zapisal, da ga je njegov nadrejeni, strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen, ocenil z najnižjo možno oceno, enico.

“Očitno sem nekaj delal prav. #skupajzmoremo,” je ob tem cinično zapisal Fafangel in dodal gif jokajočega Michaela Scotta iz serije Pisarna (The Office).

Šlo je za oceno redne delovne uspešnosti, ki se za vse javne uslužbence ugotavlja mesečno, trimesečno ali dvakrat letno. Od nje je odvisen dodatek k plači oziroma nagrada.

Pri določitvi redne delovne uspešnosti je, kot določa zakonodaja, pomembnih pet kriterijev: znanje in strokovnost, kakovost in natančnost, odnos do dela in delovnih sredstev, obseg in učinkovitost dela ter inovativnost. Če zaposleni po nobenem od teh kriterijev ni nadpovprečen, ne prejme nobene točke in mu torej pripada plača, kakršno ima. Če se je nadpovprečno izkazal po enem kriteriju, mu pripada ena točka, če je bil nadpovprečen po dveh kriterijih, dobi dve točki in tako naprej. Doseže lahko največ pet točk.

Kot redno delovno uspešnost se lahko letno izplača največ dvakratnik osnovne plače zaposlenega. Masa sredstev, ki jih lahko za redno delovno uspešnost letno izplača posamezni proračunski porabnik, je dva odstotka mase osnovnih plač na letni ravni. 

Eržen: Fafangel ocene ni dobro razumel

Ivan Eržen je v odzivu na Fafanglov zapis za N1 povedal, da gre za njihove “interne zadeve”, ki jih ne želi podrobneje komentirati. “Ne gre za ocene, ampak za opredelitev redne delovne uspešnosti. Za tista dva meseca, kolikor je opravljal to delo, ni dobil petih točk, ampak štiri od petih,” je pojasnil in dodal, da tudi ta ocena “govori o izjemni, nadpovprečni uspešnosti”.

Epidemiolog Mario Fafangel je do konca februarja vodil posvetovalno skupino za covid, prav tako je bil vodja Centra za nalezljive bolezni (CNB) na NIJZ. Konec februarja, ko okužbe s koronavirusom niso bile več problematične, je bila tudi posvetovalna skupina ukinjena. Fafangel je hkrati odstopil s čela centra za nalezljive bolezni, kjer ga je zamenjala Marta Grgič Vitek. “Tako se tudi moja pot na covidu zaključuje, prevzemam druge naloge na NIJZ, bolj mednarodne misije,” je tedaj dejal Fafangel.

Po Erženovih besedah je Fafangel svoje delo korektno opravil in “tako je bilo (z oceno) tudi opredeljeno. Očitno ni razumel, da se je s tem, ko je dobil štiri točke, na štirih področjih izkazal kot izjemno uspešen oziroma nadpovprečno uspešen, na enem področju pa je opravil vse, kar je bilo potrebno, in svoje delo opravil korektno,” je pojasnil in dodal, da “ne morejo vsi sodelavci dobiti na vseh področjih ocene, da izjemno presegajo pričakovanja. Je odličen delavec, ki je bil pri štirih področjih od petih ocenjen nadpovprečno,” je poudaril Eržen.

Fafangel z N1 delil fotografijo dokumenta, ki kaže drugače

Fotografija dokumenta, ki nam jo je posredoval Fafangel, kaže nekoliko drugače.

N1

V prvi vrstici je ocena, ki jo je Fafanglu za prva dva meseca letos, torej ko je vodil CNB in posvetovalno skupino, podelil Eržen. Dobil je štiri ničle in eno enico, skupaj torej enico. V drugi vrstici je ocena, ki jo je Fafanglu podelila Marta Grgič Vitek za obdobje po februarju, ko je Fafangel delal kot epidemiolog na CNB, Grgič Vitek pa je bila njegova nadrejena. Podelila mu je pet enic, torej skupaj petico.

Uradno pojasnilo NIJZ, tudi o tem, ali so ocene naknadno spreminjali, še čakamo in ga bomo objavili, ko ga dobimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje