Od populizma do opic: vrč vode, ki ga je na koncu odnesel minister, razvnel DZ

Slovenija 17. Apr 202315:16 19 komentarjev
voda dz
posnetek zaslona RTV

V državnem zboru je danes strasti razvnel vrč vode. Poslanec NSi Aleksander Reberšek je namreč ob vprašanju o kanalu C0 želel ponazoriti odgovornost premierja Roberta Goloba za čisto pitno vodo s tem, da je predenj postavil vrč vode. To je razburilo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je poslancu izrekla opomin ter mu očitala populizem. "Če se zavzemaš za čisto pitno vodo, to ni noben populizem," je odvrnil Reberšek in dodal: "Populizem je to, kar se greste vi: posvajate opice in skačete tam po Afriki." Vrč vode je na koncu izpred predsednika vlade odnesel minister za zdravje. Kako pa je reagiral šef poslancev NSi?

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je na seji državnega zbora premierju Robertu Golobu zastavil vprašanje o kanalu C0. “Predsednik vlade, usoda čiste pitne vode je v vaših rokah,” je zaključil svoje vprašanje in pred Goloba postavil vrč vode. Zaradi tega mu je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič izrekla opomin.

Golob je poslancu, ko je ta preden postavil vrč, prikimal. Klakočar Zupančič pa je Reberšku očitala zlorabo postopkovnega predloga in populistično ravnanje. “Izrekam vam opomin za to kršitev. Sploh ne vem, kaj ste s tem hoteli. Prosim, da to vodo umaknete,” je rekla. Ob tem je mogoče videti Goloba, ki je s kretnjo poskušal pomiriti strasti, njegovo potezo pa bi bilo mogoče razumeti kot signal Klakočar Zupančič, naj pusti stvar pri miru.

golob voda
posnetek zaslona RTV

Nato se je med predsednico DZ in poslancem vnel prepir. “To, kar ste naredili, je bil čisti populizem in čista zloraba tega predloga, ki ste ga podali,” je Klakočar Zupančič očitala Reberšku. Poslanec pa je predsednici med drugim očital odvzemanje časa za predstavitev postopkovnega predloga. “Če se zavzemaš za čisto pitno vodo, to ni noben populizem, ker nekdo že želi napeljati kanalizacijo čez čisto pitno vodo. Populizem je to, kar se greste vi: posvajate šimpanze in skačete tam po Afriki. To je populizem,” pa je odvrnil in nadaljeval, da bolj jasno predsedniku vlade ne bi mogel pokazati, naj ustavi projekt.

Med prerekanjem Klakočar Zupančič in Reberška o tem, da bi poslanec pred nadaljevanjem seje moral odmakniti vrč vode, je sicer mogoče videti ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je vzel vrč in ga odnesel.

loredan voda
posnetek zaslona RTV

Reberška je podprl vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Predsednico DZ je pozval, naj pusti poslancem, da med poslanskim vprašanjem uporabijo tudi simbole. “Morda je šel kje čez rob, se tudi na tem mestu opravičujem, morda je šel čez, ampak prosim pa, da ga poskusimo razumeti, kajti on je tam bil med temi ljudmi, ki se čutijo poteptane v svojih pravicah,” je vzel Reberška v bran.

K doslednemu upoštevanju poslovnika je Klakočar Zupančič pozval vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. “V tej dvorani je očitno se začel teden z dvoličnostjo in pa s populizmom, da v letu 2023, ko potujemo na druge planete, nekateri mislijo, da je Zemlja ploščata, človeštvo pa ne zna zgraditi nepropustne kanalizacije, in da seveda je ta nepropustnost vezana na mandat nove vlade. Ta kanal se je gradil že med mandatom prejšnje vlade, ni bilo nobene težave,” je rekel.

vrc vode v dz
posnetek zaslona RTV

Ob začetku aprilske redne seje državnega zbora je premier Golob odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanca NSi Jernej Vrtovec in Aleksander Reberšek sta premierja spraševala o davčni reformi in kanalu C0, poslanka SDS Alenka Helbl glede 3. razvojne osi, v zvezi z dostopnostjo javnih storitev v lokalnih okoljih pa vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje