Od sobote celotna Hrvaška na slovenskem zelenem seznamu

Slovenija 30. Jun 202117:36 > 18:22 0 komentarjev
Hrvaška
PROFIMEDIA

V soboto v veljavo stopi posodobljen seznam držav glede na epidemiološko stanje. Po novem bodo na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora.

Vlada je danes sprejela spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere, po katerem bodo od sobote dalje po novem na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Zeleni seznam držav, pri katerih velja, da ni omejitev ob vrnitvi v Slovenijo, se tako daljša. Glede na spremembe so po novem na zelenem seznamu tudi Estonija, Litva in Luksemburg.

Na zeleni seznam so dodali tudi številne administrativne enote v več državah. Tako je na zelenem seznamu večji del Francije, na oranžnem pa med drugim ostajata celinski Ile-de-France in Auvergne-Rhone-Alpes. Na zelenem seznamu je po novem tudi več grških regij, med njimi Jonski otoki in Zahodna Grčija. Belgija medtem večinsko ostaja na oranžnem seznamu, na zelenega pa so uvrstili administrativno območje Flandrijo.

Odlok začne veljati v soboto in velja do vključno 11. julija. V veljavo vstopajo tudi spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo z območij na rdečem in temno rdečem seznamu. Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni PCR test in se napotiti v desetdnevno karanteno. PCR test ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Pri tistih, ki prihajajo iz območij na temno rdečem območju, pa je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji pa vstopa v državo ne bodo dovolili. Do sobote lahko tujci brez prebivališča v Sloveniji sicer še vstopijo pod podobnimi pogoji kot veljajo za rdeča območja.

Nespremenjeni pogoji za vstop iz zelenih in oranžnih območij

Vstopni pogoji in izjeme ostajajo nespremenjeni za zelena in oranžna območja. Osebi, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, tako ni treba v karanteno ali predložiti potrdila PCT, mora pa predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni hitri ali PCR test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!