Oktobrske položnice za elektriko bodo višje

nemški delavci
(Foto: PROFIMEDIA)

Izteka se enoletni ukrep 50-odstotnega znižanja prispevka za obnovljive vire energije (OVE + SPTE). Ta za odjemalca z obračunsko močjo 10 kilovatov namesto 7,38 stane 3,69 evra (plus DDV). Kot kaže, pa vlada ukrepa ne bo podaljšala, tako da bo oktobrska položnica za elektriko višja, saj bo odjemalec spet plačal poln znesek.

Potem ko je država maja odpravila začasno znižanje davka na dodano vrednost (DDV), se danes izteka še enoletni ukrep znižanja prispevka za obnovljive vire energije (OVE + SPTE), ki nam ga trgovci vsak mesec zaračunajo na položnici.

Prispevek je tretja najvišja postavka na računu, za ceno elektrike in omrežnino. Odjemalec z obračunsko močjo 10 kilovatov plačuje 7,38 evra mesečno (plus DDV), zadnje leto pa je bila cena za polovico nižja (3,69 evra).

Drugače povedano, oktobrski račun za elektriko bo za približno štiri evre višji.

Z novim letom večji dvig

Država še vedno blaži cene električne energije za gospodinjstva. Vsaj do konca leta bo namreč v veljavi regulacija cen električne energije. Pred kratkim je šef Elesa Aleksander Mervar dejal, da mu podatki o morebitnih načrtovanih ukrepih vlade v prihodnjem letu niso poznani, kar pomeni, da se z novim letom predvidoma vračamo na tržne cene.

To pa po njegovih izračunih pomeni, da se nam bo račun z novim letom dvignil še vsaj za 20 odstotkov.

Postopno zvišanje omrežnine

Poleg konca regulacije se bo v začetku prihodnjega leta zgodila še ena sprememba, Agencija RS za energijo namreč spreminja način izračunavanja omrežnine.

Določenih bo pet blokov z različno tarifno postavko, ki se bo razlikovala glede na obdobje v dnevu, delovni ali dela prost dan in glede na višjo oziroma nižjo sezono. Bolj bo omrežje obremenjeno, višje bodo postavke, in obratno.

A v skladu s pojasnili Agencije RS za energijo se za odjemalca, ki določene dogovorjene moči ne bo spremenil, prvi dve leti ne bo nič spremenilo. Če bo dogovorjeno moč kdaj prekoračil, bo v dveletnem prehodnem obdobju informiran o stroških, ki bi mu s tem lahko nastali. Po letu 2026 pa bo v primeru prekoračitve moči to tudi plačal.

Agencija naj bi tarife določila jeseni. Kot smo pisali, je v prihodnjih letih pričakovati postopno zvišanje omrežnine, saj bodo distributerji pospešeno vlagali v omrežje, agencija pa jim povrne upravičene stroške vlaganj, ki jih financira s pobrano omrežnino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.