Opozorila o kršitvah delovne zakonodaje v parlamentu ostala zgolj pri opozorilih

Slovenija 11. Dec 202115:06 0 komentarjev
Državni zbor
Denis Sadiković/N1

Iz opozicijskih vrst je bilo v zadnjem času slišati več kritik na račun sej delovnih teles, ki potekajo tudi po 22. uri. V letnem programu dela je namreč določeno, da se seja odbora po 22. uri nadaljuje le, če to odobri kolegij predsednika državnega zbora. Podaljšanje odbora za zdravstvo, na katerem so obravnavali zakon o dolgotrajni oskrbi, naj bi kršilo delovne pravice zaposlenih v državnem zboru, je opozarjal poslanec SD Dejan Židan. A od besed do dejanj je očitno dolga pot. Na delovnem inšpektoratu namreč pojasnjujejo, da prijave glede tega niso prejeli.

Levosredinsko opozicijo je vznemirilo predvsem podaljšanje dveh odborov. V Levici so bili kritični do petkove seje odbora za izobraževanje, do podaljšanja čez 22. uro pa je bil kritičen še poslanec LMŠ Aljaž Kovačič. Slednji je navedel tudi, da je predsednik DZ Igor Zorčič predsednici odbora Ivi Dimic poslal sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja ob 22. uri prekinjena.

Dimic je z glasovanjem nadaljevala, zavrnila pa je tudi postopkovne predloge. Predsednik Levice Luka Mesec in Kovačič sta zato napovedala obstrukcijo, ki pa je Dimic ni sprejela. Levica je nato na Zorčiča naslovila pobudo za razveljavitev vseh odločitev seje odbora. Predsednik državnega zbora pa je odločil, da tega gradiva ne uvrsti na decembrsko sejo.

Opozicijske stranke pa so bile kritične tudi do poznega poteka odbora za zdravstvo, na kateri so poslanci obravnavali zakon o dolgotrajni oskrbi. Predsednica odbora za zdravstvo Anje Bah Žibert (SDS) je namreč okoli 22. ure na glasovanje dala svoj predlog, da se seja nadaljuje. Poslanci KUL in nepovezane poslanske skupine so nočni del seje obstruirali, vendar to koalicije ni vznemirilo. Nasprotno: Bah Žibert je takoj zaključila razpravo in odbor je prešel na glasovanje o amandmajih. Več dopolnil so morali še napisati, pri čemer so potrebovali izdatno pomoč zakonodajno-pravne službe. Tako se je seja zaključila šele v nedeljo ob pol dveh zjutraj.

Inšpektorat prijave ni prejel

Kršen ni bil samo poslovnik državnega zbora, ampak tudi delovnopravna zakonodaja, je o seji slednjega odbora povedal poslanec SD Dejan Židan. Zaposleni v državnem zboru – pri tem ne gre za poslance – ne morejo delati 18 ur na dan, je poudaril.

Ob opozorilih na kršitve delovnopravne zakonodaje pa očitno do konkretnega odziva na domnevne kršitve delovnopravne zakonodaje ni prišlo. “Inšpektorat za delo z omenjenim primerom ni podrobno seznanjen, prav tako ni prejel prijave domnevne nepravilnosti s tem v zvezi,” so za N1 odgovorili na delovni inšpekciji. Dodali so, da bodo ravnali v skladu s trenutnimi prioritetnimi nadzori in usmeritvami.

Ob opozorilih opozicijskih poslancev na neustrezno podaljševanje odbora se je na seji, na kateri so poslanci obravnavali zakon o dolgotrajni oskrbi, odzval Zorčič. “Sem prvi, ki zagovarja delo do 22. ure, razen, če je nujno, da se sprejema nekaj ponoči,” je povedal in dodal: “Ampak prosim, da ne dramatizirate zdaj v tem smislu, da je pa zdaj vse neustavno in nezakonito, ker je odbor delal po 22. uri. Ni.” Strinja pa se s tem, da pozno sprejemanje zakonodaje in vlaganje amandmajev ne doprinaša k kvaliteti zakona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!