Pahor: Poglablja se vtis, da je mogoče biti slišan le, če si nestrpen

Slovenija 15. Okt 202115:59 > 16:06 5 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik države Borut Pahor se je odzval na zapise predsednika vlade Janeza Janša, ki jih je predsednik Evropskega parlamenta označil za "provokacije", z ogorčenjem pa mu je sledil velik del evropske politike.

Po pozivih dela slovenske politike, naj tudi sam spregovori in obsodi besede predsednika vlade Janeza Janše, ki jih je te dni delil po Twitterju, je predsednik države Borut Pahor v petek popoldan podal izjavo za javnost.

“Osebno sem trdno prepričan, da je mogoče vsako mnenje izraziti tudi na vljuden, strpen in spoštljiv način in da je to pravzaprav edini način, s katerim lahko mirno in zrelo razrešimo vse probleme in ne povzročamo novih,” je zapisal predsednik države in dodal, da ga zato skrbi, “ker se v nasprotju s tem poglablja vtis, da je mogoče biti danes slišan le, če nasloviš javnost z izjavami, ki so nevljudne ali celo nestrpne”.

“Tej nevarni skušnjavi se moramo najbolj disciplinirano upirati najvišji državni predstavniki. Še zlasti moramo biti na to pazljivi, ko je mogoče naše stališča razumeti tudi kot stališča države, ki jo predstavljamo. Slovenija si je v tridesetih letih svoje samostojnosti v Evropi in svetu pridobila sloves ugledne, konstruktivne in neprepirljive države. Vsi, ki jo predstavljamo, se moramo truditi, da tega slovesa ne omajemo, temveč krepimo,” je sporočil.

Golubović o moralni dolžnosti

V imenu LMŠ je dopoldan pred medije stopil vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović, ki je nasprotoval Pahorjevi tišini ob ostrih izmenjavah na družbenem omrežju Twitter v dneh, ko je v Sloveniji gostovala evropska delegacija.

“Ostro protestiram, da se predsednik države ne oglasi. Njegova moralna dolžnost, četudi ni moralna avtoriteta oziroma to ne želi biti, je, da se ob takih primerih, ko naš premier žali predsednika vlade ene od evropskih držav, ko žali evropske poslance, oglasi. Oglasi na svoj način, če je treba, samo, da se oglasi,” je bil kritičen do predsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje