SAB predlagala izključitev SMC iz skupine ALDE

Slovenija 15. Okt 202113:23 > 16:28 2 komentarja
Opozicija
Žiga Živulovič jr./BOBO

S prepirom na Twitterju premierja Janeza Janše z evropskimi poslanci in politiki se ukvarjamo ne le pri nas, temveč tudi v tujih medijih. Ostro pa se je odzvala slovenska opozicija – v SAB so predlagali izključitev SMC iz skupine ALDE, LMŠ je odgovornost za Janševe tvite pripisala koaliciji, vodji poslanske skupine SD Hanu pa se zdi žalostno, da se morata vsa Evropa in Slovenija ukvarjati s premierjevimi tviti. Levica je znova pozvala k predčasnim volitvam.

V opoziciji so se ostro odzvali na tvite premierja Janeza Janše, ki odmevajo tudi širše. V imenu LMŠ je pred medije stopil vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović. “Predsednik vlade povabi evropsko delegacijo, da bi se prepričala, kaj se v državi dogaja z mediji. Ko ta delegacija v Slovenijo pride, pa mu ni všeč, kako je delegacija sestavljena in to, kakšna vprašanja bi zastavljali. Nato odpove gostoljubje in začne ofenzivo žaljenja, napada, na evroposlance, nizozemskega predsednika vlade, pokojnega evropskega politika … Dejansko mi je zelo nerodno, da imam predsednika vlade, ki je uničil mednarodni ugled Slovenije, ki se je gradil 30 let.”

“Če po tem dogodku NSi, SMC, Jelinčič, predsednik Borut Pahor in poslanci Desusa ne sprevidijo, da je vrag odnesel šalo, da imamo za predsednika vlade nekoga, ki misli, da je predsednik vlade, države, SDS in NSi, jim ni več pomoči in so obsojeni na propad,” je dodal Golubović. “Fevdalizirali so oblast – vsak je naredil svoj fevd. Stranka NSi govori, da s tem nimajo nič. To ne drži. Vlada je kolektivni organ, prisegli so na 104. člen ustave. Enako so krivi za vsak tvit Janeza Janše. Če ne še bolj, ker omogočajo, da so ti tviti bistveno močnejši, ker tviteraš Janez Janša nastopa s pozicije predsednika vlade. Naredili bomo vse, da to sramoto, ki jo doživlja Slovenija, preprečimo.”

“Ostro protestiram, da se predsednik države ne oglasi. Njegova moralna dolžnost, četudi ni moralna avtoriteta oziroma to ne želi biti, je, da se ob takih primerih, ko naš premier žali predsednika vlade ene od evropskih držav, ko žali evropske poslance, oglasi. Oglasi na svoj način, če je treba, samo, da se oglasi,” pa je bil kritičen do predsednika Pahorja in njegovega molka. Predsednik Pahor se je popoldne, po izjavi Goluboviča v DZ, sicer odzval na sporne tvite.

 

V SAB bodo predlagali izključitev SMC iz skupine ALDE

“Stranki SMC smo pomagali v družino ALDE. Po vseh teh dogodkih v zadnjem letu in pol, po rušenju Slovenske tiskovne agencije, ki že več kot 300 dni ni prejela plačila, po neimenovanju tožilcev, po včerajšnjem napadu na vse predstavnike vodstvenih struktur stranke ALDE, tudi na njenega pokojnega predsednika Hans van Baalena, smo se odločili, da do ponedeljka predložimo dokumentacijo za začetek postopka izključitve stranke SMC iz skupine ALDE,” je napovedal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Tudi Golubovič je v oddaji N1 STUDIO dejal, da bodo podprli predlog, da bi SMC izključili iz evropske skupine ALDE.

Že zjutraj pa se je odzvala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je zapisala: “Vlada je odlično izkoristila predsedovanje EU, zagotovo si nas bodo zapomnili. Na žalost pa bodo prihodnje vlade potrebovale več mandatov, da te ‘spomine’ izbrišejo …”

“Žal mi je, da se mora vsa država, tudi vsa Evropa, odzivati na tvite predsednika vlade, ki škodujejo naši državi. To sodi v rubriko ’saj ni res, pa je’,” je uvodoma dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. “Slovenija je bila tudi med epidemijo neka zvezda v Evropi – če gledamo športnike, posamezne funkcionarje, v tem primeru predsednika Uefe. Potem pa pride predsednik vlade, ki bi moral to pozitivno zgodbo peljati naprej, a začne žaliti ne samo posamezne novinarje na dnevni ravni, ampak tudi posamezne državnike in evropske funkcionarje,” je nadaljeval. Dejal je, da od predsednika države in od nobenega v tej državi ne pričakuje ničesar več, tvite pa je označil za “izraz nekega posameznika, ki ima težave”.

“Po včerajšnjem fiasku lahko zaključim samo, da je slovenskega predsedovanja konec. Janez Janša je pokazal vse, kar zna. /…/ S tem obnašanjem bi moral oči odpreti tudi koalicijskim partnerjem – čas je, da ga nehajo podpirati, izstopijo iz koalicije in gremo na predčasne volitve,” pa je mnenja koordinator Levice Luka Mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje