O donacijah gasilcu na kar dveh sejah: bo Zajc še naprej operativni gasilec?

Slovenija 13. Nov 202312:19 14 komentarjev
Sandi Zajc
Foto: N1

Gasilec Sandi Zajc se je tri mesece po dobrodelni akciji, ki jo je zanj zagnalo mengeško gasilsko društvo, znašel v vrtincu zasebnih težav in anonimnih obtožb, ki so privedle do zapleta glede nakazila donacij, v zgodbo pa so se poleg PGD in njegove nekdanje partnerke vpletli še trije odvetniki – vsaka stran s svojim. Situacijo bodo mengeški gasilci poskusili zvečer rešiti na kar dveh sejah: sprva se bo sestala operativna enota, ki naj bi odločala tudi o tem, ali bo Zajc še naprej operativni gasilec, nato pa bo na zaprti seji razpravljal še upravni odbor gasilskega društva.

Zgodba o donacijah za gasilca Sandija Zajca iz PGD Mengeš se vse bolj zapleta. Spomnimo: avgusta, ko je Slovenijo prizadela najhujša vodna ujma v zgodovini države, je Zajc z gasilskimi kolegi do pasu v vodi reševal otroke iz vrtca Gobica. Med junaško akcijo pa je voda vdrla tudi v hišo Zajca, v kateri je živel, in jo popolnoma uničila.

Že dva dni kasneje je PGD Mengeš zagnal dobrodelno akcijo, v kateri so ljudje na račun gasilskega društva nakazovali denar za pomoč prizadetemu gasilcu.

Dobre tri mesece po avgustovski katastrofi se je Zajc obrnil na obrambnega ministra Marjana Šarca, da mu mengeško gasilsko društvo donacij – šlo naj bi za okoli 280.000 evrov – sploh ni nakazalo in da niti ne ve, kdaj mu jih bo. “Še več, nekaj denarja naj bi celo obdržalo društvo,” je v prvi objavi v soboto na Facebooku zapisal Šarec. (Kasneje je sicer svoj zapis dopolnil, da gre za veliko bolj kompleksno zgodbo, in predlagal, da se denar vrne donatorjem.)

Kot smo poročali, so se na prvi zapis ministra v gasilskem društvu na Facebooku odzvali še isti večer in zapisali, da bi denar že lahko izplačali po sestanku organov društva 7. novembra, a se je zapletlo, ker da se morata o delitvi doniranih sredstev dogovoriti odvetnik Sandija Zajca in odvetnica njegove nekdanje partnerke.

Zgodbo je še bolj zapletlo nedavno anonimno pismo, v katerem neznani avtorji Zajca obtožujejo, da je poleg 280 tisočakov od PGD Mengeš zahteval dodatna sredstva, ki pa na njegovo ime niso bila neposredno nakazana. V anonimki ga avtorji obtožujejo tudi, da je po poplavah zapustil družino, namesto da bi donirana sredstva porabil za obnovo poplavljene hiše ženinih staršev, v kateri je z družino živel, pa naj bi jih porabil za nakup nove hiše.

Bo Zajc po večernih sestankih še operativni gasilec?

Zajc se je tako znašel v vrtincu družinskih težav in anonimnih obtožb, ki so privedle do zapleta glede nakazila donacij, v zgodbo pa so se poleg PGD in njegove nekdanje partnerke vpletli še trije odvetniki – vsaka stran s svojim.

Situacijo bodo zvečer poskusili rešiti na kar dveh sestankih. Najprej se bo sestala operativna enota, ki bo razpravljala o tekočih zadevah, po naših informacijah pa naj bi odločali tudi o tem, ali bo Zajc po današnjem sestanku še operativni gasilec ali bo ostal zgolj član društva.

Le uro kasneje se bo sestal še upravni odbor PGD Mengeš, kjer bodo člani na za javnost zaprti seji razpravljali, kolikšen delež donacij komu pripada. V PGD Mengeš so sicer na družbenem omrežju zapisali, da bodo, če dogovora o delitvi denarja med Zajcem in njegovo nekdanjo partnerko ne bo, sredstva nakazali skladno z mnenjem njihovega odvetnika. Po besedah našega vira odvetnik društva predlaga, da bi celotno donacijo nakazali Sandiju Zajcu.

Ekipa N1 Slovenija je Sandija Zajca avgusta obiskala na domu. Reportažo si lahko pogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje