Po odhodu Simonitija sejo o nacizmu začasno prekinili

Slovenija 13. Sep 202118:02 > 18:35 0 komentarjev
Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot
Aktiv delavk in delavcev v kulturi

Nujna skupna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter odbora za kulturo, z naslovom “Neonacizem ni v javnem interesu” je bila danes predčasno prekinjena. Seje se ni udeležil minister za pravosodje Marjan Dikaučič, minister za kulturo Vasko Simoniti pa je sejo predčasno zapustil, nakar so jo prekinili.

V DZ je danes potekala seja Komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter odbora DZ za kulturo, kjer je bila na dnevnem redu razprava o podelitvi statusa organizacije v javnem interesu na področju kulture Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot.

Minister za pravosodje Dikaučič se ni odzval vabilu na sejo, minister Simoniti pa jo je predčasno zapustil, nakar so jo po slabi uri prekinili. Pobudniki seje so sicer predlagali sklep, s katerim bi člani parlamentarnih delovnih teles ostro obsodili vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh.

Simoniti: Dobrodošla razprava o neonacizmu

Kot smo že pisali, je bil povod za razpravo tvit vidnega predstavnika t. i. rumenih jopičev in dosedanjega predsednika društva Urbana Purgarja (odstopil je minuli teden). Purgar je v začetku avgusta na Twitterju objavil zapis “Hitler je heroj” in s tem sprožil ogorčene odzive politike, kulturnikov in civilne družbe ter pozive k odvzemu statusa.

Aktiv
N1

Minister za kulturo Simoniti je ocenil, da je seja o neonacizmu dobrodošla in bi bilo dobro, “da se o sovražnem govoru in o totalitarnih zločinskih sistemih, kot so komunizem, fašizem in nacizem, enkrat spregovori v parlamentu”. Če je v Sloveniji neonacizem prisoten, naj to po njegovih navedbah detektirajo pristojni organi, sicer pa je treba po njegovem “enako in čuječe pristopiti tudi k detektiranju drugih totalitarnih sistemov”.

Kulturniki kritični do Simonitijevega nastopa

V Aktivu delavk in delavcev v kulturi danes niso bili kritični le do odsotnosti pravosodnega ministra, temveč tudi do ministra Simonitija. “Vse, kar je ponudil DZ in slovenski javnosti, so bile nadvse obrabljene fraze SDS o ‘obsodbi vseh totalitarizmov’ ter cela kopica žaljivk poslancem in pobudnikom seje,” so sporočili.

“Na večkratne pozive po tem, da bi se izjasnil glede podpore ministrstva za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki povsem očitno slavi Hitlerja, grozi in napoveduje nasilje pa [Simoniti, op. a.] ni odgovoril niti z eno samo besedo,” so dodali.

“Dosežki” Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Da je sporno, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot status organizacije v javnem interesu, so kulturniki danes opozorili v akciji pred DZ. “Predsednik društva Urban Purgar je prejšnji teden odstopil, a to v ničemer ne spremeni situacije. Edina dva dosežka društva sta dve knjigi, na naslovnicah katerih je simbol identitarnega društva – gibanja, ki je v Franciji in Nemčiji prepovedano, celo razglašeno za skrajno nevarno gibanje, ki ni v skladu z ustavo,” so opozorili v Aktivu delavk in delavcev v kulturi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!