Po okvari motorja delavci v SIJ Acroni na dopust ali na čakanje

Gospodarstvo 28. Jul 202305:54 1 komentar
Sij Acroni
Srdjan Živulović/

Proizvodni delavci jeseniškega SIJ Acroni – teh je več kot tisoč – so v začetku tedna začeli dobivati obvestila o napotitvi na čakanje na delo. V podjetju pravijo, da bodo med trimesečno ustavitvijo dela proizvodnje, ki je posledica okvare motorja valjavskega ogrodja, delavci koristili letne dopuste ali pa jih bodo napotili na čakanje na delo.

Jeseniško podjetje SIJ Acroni je moralo zaradi večje poškodbe glavnega motorja valjavskega ogrodja v vroči valjarni (t. i. blooming), ki se je zgodila 13. julija, za tri mesece ustaviti del proizvodnje.

Gre za pomemben del proizvodnega procesa: na valjavskem ogrodju namreč jeklene bloke, proizvedene v jeklarni, zvaljajo na trakove, ki jih potem predelujejo v hladni valjarni, ali vroče valjane plošče, ki jih obdelujejo v obratu za predelavo debele pločevine.

V podjetju pravijo, da razlog za okvaro motorja še preučujejo. So pa že prejšnji teden sporočili, da odpuščanj ne bo in da imajo za kritje škode zaradi okvare in izpada proizvodnje sklenjeno ustrezno zavarovanje.

Bor Slana/BOBO

Na dopustu in čakanju

Po informacijah N1 je več zaposlenih v začetku tedna prejelo obvestilo, da odhajajo na čakanje na delo. Nekateri imajo odločbo za čas do konca avgusta, drugi pa do konca oktobra, ko naj bi proizvodnja znova stekla. Med čakanjem na delo delavec prejema 80 odstotkov plače.

“Večina zaposlenih, ki opravljajo delo v proizvodnji, v tem obdobju koristi oziroma bo koristila letne dopuste in so oziroma bodo napoteni na čakanje na delo doma,” so nam povedali v podjetju, kjer jih od 1.300 zaposlenih več kot tisoč dela v proizvodnji. Na vprašanje, koliko delavcev bodo poslali na čakanje, niso odgovorili.

Dodali pa so, da bodo odločbe za čakanje na delo zaposlenim izdajali do ponovne vzpostavitve proizvodnje ter da bodo prihodnje mesece izkoristili tudi za remonte in ureditvena dela v valjarni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje