“Določitev razmerja med zdravniško in povprečno plačo ne bi zadovoljila Fidesa”

Slovenija 29. Sep 202210:54 > 15:50 7 komentarjev

Kako namerava vlada rešiti zagato s sistemom plač v javnem sektorju, ki je pod velikimi pritiski zaradi lanskega dviga plač medicinskih sester in zahteve zdravnikov za izstop iz plačnega sistema? Najprej želi vlada pogasiti požar z dvigom plač mladih zdravnikov, nato pa do poletja s sindikati izpogajati sistemske spremembe, sta danes napovedala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Bo to zadovoljilo zdravniški sindikat Fides, ki bi začel stavkati že čez tri tedne in vztraja, da je izstop edino, na kar bi pristal? Ajanović Hojnik je poudarila, da želje Fidesa niso dovolj jasne, in menila, da njegovo stališče morda niti ni tako zakoličeno.

Enotni sistem plač v javnem sektorju je pod pritiskom velikim pritiskom od novembra lani, ko je prejšnja vlada z nekaterimi zdravstvenimi delavci sklenila dogovor za večji dvig plač. Dogovor je porušil plačna razmerja znotraj javnega sektorja, menijo praktično vsi sindikati javnega sektorja, ki zahtevajo ponovno vzpostavitev teh razmerij. Vlada to priznava in obljublja rešitev, vendar si je to težko predstavljati, ker je začel zdravniški sindikat Fides po novembrskem dogovoru zelo glasno zahtevati izstop zdravnikov iz plačnega sistema, na kar pa vlada ne želi pristati.

Kako se vlada loteva reševanja te situacije, sta danes na novinarski konferenci pojasnjevala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

“Mladi zdravniki nosijo največje breme”

Najprej želi vlada “pogasiti požar”, ki je nastal po novembrskem dogovoru, je dejal minister za zdravje. V ponedeljek bodo zdravstvenim sindikatom poslali protipredlog, s katerim bi dvignili predvsem plače mladih zdravnikov. Ti nosijo največje breme nesorazmerij, ki so nastala novembra. Takrat niso dvignili zdravniških plač, so jih pa za do šest razredov dvignili večini drugih zdravstvenih delavcev. Mladi zdravniki so zato protestirali, da imajo zdaj nižje plače kot nekatere medicinske sestre.

Če bo sklenjen dogovor za “pogasitev požara”, se bo vlada takoj začela z vsemi sindikati v javnem sektorju pogajati o sistemskih spremembah, je povedal Bešič Loredan. Ta pogajanja naj bi zaključili do 30. junija prihodnje leto, kar bi bilo zelo hitro, je dejala Ajanović Hovnik. Pogajanja, na podlagi katerih je bil leta 2008 vzpostavljen sedanji sistem, so trajala šest let, je pojasnila.

Fides želi mnogokratnik povprečne plače

Najbolj pereča težava je, da se zdravniški sindikat Fides s tem ne strinja. Napovedal je, da bodo zdravniki 19. oktobra začeli stavkati, če vlada ne bo pristala na izstop zdravnikov iz enotnega sistema plač.

Vlada pa izstopu ni naklonjena. Danes je Ajanović Hovnik zatrdila, da v Fidesu na torkovem srečanju niso odgovorili na vprašanje, kako naj bi izstop zdravnikov koristil bolnikom. Neodgovorjeno je po njenem ostalo tudi vprašanje, kaj to pomeni za javne finance oziroma za maso plač.

Ministra sta danes večkrat poudarila, da se želita pogajati s Fidesom. “Ponudila sva roko, v smeri pogajanj in iskanja rešitev, upamo, da bo prevladal razum. Trenutna situacija je zaradi energetske krize in inflacije že tako zaostrena in ne želimo, da se še zaostruje,” je dejala Ajanović Hovnik.

Bešič Loredan je omenil, da Fides v času prejšnje ni grozil s stavko, ampak se je šest mesecev pogajal z vlado. S stavko ni zagrozil niti po novembrskem dogovoru vlade z drugimi sindikati, je povedal.

Vendar je bila situacija takrat drugačna, saj je prejšnja vlada Fidesu obljubila izstop iz zdravstvenega sistema. Za to so celo skupaj oblikovali zakon. Lani jeseni pa je nato takratni minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da na izstop ne bo pristal. V Fidesu niso skrivali razočaranja. Takratna koalicija jih je “začasno” potolažila s predlogom za dvig zdravniških plač za šest plačnih razredov, a je bil Fides spet razočaran, ko so ta poskus ustavili drugi sindikati z zahtevo za presojo ustavnosti.  So pa v Fidesu takrat pojasnili, da epidemiološka situacija zdravnikom ne dopušča ostrejših sindikalnih ukrepov.

Maja je začel Fides zbirati podpise zdravnikov za izstop iz plačnega sistema. Prejšnji teden so sporočili, da so jih zbrali skoraj 3.500. Zaradi teh podpisov Fides v pogajanjih z vlado ne more pristati na nič drugega kot na izstop, je pojasnil predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

V vladi pravijo, da niti ne vedo, kaj naj bi izstop pomenil, a je Kuštrin to označil za sprenevedanje. Fides namreč želi, da za zdravnike neha veljati zakon o sistemu plač v javnem sektorju, nato pa se želijo z vlado dogovoriti, da se zdravniške plače določijo v razmerjih do povprečne plače v državi. “Verjetno se vsak strinja, da bi si specialist po 20 letih delovne dobe zaslužil tri povprečne plače,” je prejšnji teden dejal Kuštrin. Omenil je še, da so se s prejšnjo vlado dogovorili tudi za tako imenovani terciarni dodatek, ki bi ga prejela peščica zdravnikov, ki so se najbolj izkazali.

Trenutno za zdravnike velja enak plačni strop kot za vse javne uslužbence. Dosežejo lahko največ 57. plačni razred, ki pomeni 3960 evrov osnovne mesečne bruto plače. V tem razredu je zdaj več kot 36 odstotkov zdravnikov.

Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji trenutno znaša 2008 evrov, trikratnik torej 6.024 evrov.

“Verjetno količnik ne bi zadovoljil zahtev”

Ajanović Hovnik je danes dejala, da je v torek poskušala od predstavnikov Fidesa dobiti odgovor na vprašanje, ali bi jih 2,5-kratnik ali 3-kratnik povprečne plače zadovoljil ali pa bi pričakovali še kakšne dodatke. “Enovitega odgovora nismo dobili,” je rekla.

Ob tem pa je poudarila, da je osnutek zakona, ki ga je Fides oblikoval skupaj s prejšnjo vlado, vseboval številne dodatke. “Veliko več, kot jih danes predvideva sistem plač,” je dejala. “Verjetno samo neki količnik med zdravniško in povprečno plačo ne bi zadovoljil teh zahtev, ki so izražene v zahtevi po izstopu iz plačnega sistema,” je ocenila.

Po njenem mnenju je mogoče najti rešitev, ki ne bi pomenila izstopa zdravnikov iz sistema in na katero bi Fides lahko pristal. To po njenem dokazuje tudi dejstvo, da je Fides pozdravil poskus prejšnje koalicije, da jim podeli šest dodatnih plačnih razredov in jih obdrži v sistemu. Vendar je Fides takrat poudaril, da pričakuje drugačne sistemske rešitve. Poleg tega takrat ni bilo 3.500 podpisov zdravnikov za izstop iz sistema.

Ministrica se sicer strinja, da je treba povečati razmerje med minimalno oziroma povprečno plačo ter plačami najbolje plačanih javnih uslužbencev. Kot je omenila že na predstavitvi svoje ministrske kandidature, je bilo nekoč razmerje med minimalno in premierjevo plačo ena proti 10,5, zdaj pa je ena proti pet.

Tudi o tem, koliko morajo zdravniki za plačo narediti

Na pogajanjih o sistemskih spremembah, ki naj bi se končala prihodnje leto, naj bi zato tudi iskali “neki količnik povprečne plače,” je danes dejala ministrica. Če ne bo tega količnika, se bo v naslednjih letih vedno znova, na primer ob dvigih minimalne plače, spet pojavilo nezadovoljstvo med javnimi uslužbenci in vlada se bo spet morala pogajati o plačah, je pojasnila.

Vlada še nima izhodišč za sistemska pogajanja. Je pa ministrica danes opisala eno od možnih reform sistema. “Resno razmišljamo, da sistem obrnemo na glavo,” je dejala. To bi po njenem pomenilo, da bi postavili enotni temelj za vse javne uslužbence. Ta temelj bi bil, kot je bilo razumeti, minimalna plača, ki se zviša vsako leto. “Potem bi na ta temelj postavljali stebre, v katere bi bile smiselno umeščene skupine, ki sodijo skupaj po zahtevnosti in pogojih dela, načinih napredovanja in dodatkih,” je dejala.

Bešič Loredan je dodal, da bi v teh pogajanjih poskušali tudi določiti, koliko morajo zdravstveni delavci za svojo plačo narediti. “Ko se bomo pogajali o sistemu plač, bo treba odpreti vprašanja, kot so, na kaj točno vezati plače, kaj narediti s količino dopusta in kaj z dodatki,” je dejal. Ministrstvo za zdravje si prizadeva dobiti podatke o tem, koliko posamezni zdravniki delajo, vendar so ti podatki skriti ali prikriti, je povedal. Po njegovem jih bodo dobili do konca leta.

O sistemskih spremembah se ni mogoče dogovoriti do 19. oktobra, ko naj bi zdravniki začeli stavkati, je poudarila ministrica. Vlada zato želi v tem trenutku predvsem Fides prepričati, naj se odpove stavki in pristane na pogajanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje