Počivalšek o škodljivih izjavah, Tonin pričakuje Janševo opravičilo

Slovenija 15. Okt 202110:25 > 14:10 11 komentarjev
Tonin, Počivalšek in Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Premier Janez Janša je zavrnil srečanje z evropsko delegacijo, ki je trenutno v Sloveniji, ob tem pa se je na družbenem omrežju Twitter spustil v besedni dvoboj z nekaterimi evropskimi predstavniki. Prvi mož SMC Zdravko Počivalšek je zapisal pomenljiv tvit, da "določenih izjav enostavno ne razume, zanje ne vidi potrebe, jih ne podpira in se mu zdijo škodljive za ugled naše države". Predsednik NSi Matej Tonin pa pričakuje, da se bo premier prizadetim za svoje besede opravičil.

V Sloveniji je trenutno osemčlanska delegacija Evropskega parlamenta v Sloveniji. Misijo vodi evropska poslanka Sophie in’t Veld, tukaj pa so zato, da bi preverili stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji.

Premier Janez Janša je srečanje z njimi zavrnil, se je pa ob njihov obisk obregnil na družbenem omrežju Twitter. Ko so v stranki S&D izpostavili, da so imeli zanj več vprašanj o stanju pravne države in medijev v Sloveniji, jim je na to odgovoril z vprašanjem “Kdo ste vi?” in jih vprašal, “kolikokrat so se srečali z nemško kanclerko, nizozemskim premierjem ali francoskim predsednikom”.

S svojimi tviti je sprožil pravi vihar med evropskimi predstavniki. Naj preneha provokacije zoper člane Evropskega parlamenta, ga je pozval tudi sam predsednik Parlamenta David Sassoli, ostri pa so bili tudi številni evroposlanci.

Danes je pomenljiv tvit zapisal tudi prvak SMC in Janšev koalicijski partner Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da “določenih izjav enostavno ne razume, zanje ne vidi potrebe, jih ne podpira in se mu zdijo škodljive za ugled naše države”.

Popoldne se je odzval še drug Janšev koalicijski partner, predsednik NSi Matej Tonin, ki pričakuje, da se bo premier prizadetim za svoje besede opravičil. Dodal je še, da “uspešno slovensko predsedovanje EU prehaja v sklepno fazo” in da bi “morali z državami in institucijami graditi zavezništva in spoštljive odnose”. Po mnenju Tonina nas nedavni dogodki od tega oddaljujejo, kar za “zunanje politični položaj Slovenije ni dobro”.

Janšev tvit o povezavah evroposlancev s Sorosom, ki ga je sicer pozneje izbrisal, je najostreje obsodil nizozemski premier Mark Rutte in zapisal, da je neokusen, ob tem pa dodal, da je vlada ta občutja izrazila tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Po poročanju Televizije Slovenija je veleposlanica vabljena tudi na pogovor.

Nekdanji premier Miro Cerar pa je na družbenem omrežju Twitter objavil videoposnetek, na katerem je v središču Ljubljane z Ruttejem, luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom in evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom.

Na posnetku Rutte reče, da je “fantastično biti v Ljubljani, v lepem mestu z zelo prijaznimi ljudmi in fantastičnim predsednikom vlade”. Podobna občutja sta izrazila tudi Bettel in Reynders.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje