Policija opozarja na večjo količino ponarejenih bankovcev v obtoku

Slovenija 29. Mar 202314:22 2 komentarja
Ponarejeni bankovci
POLICIJA

Policija opaža, da se je ta mesec povečalo število unovčenih ponarejenih bankovcev. Predvsem na območju Maribora in Celja.

V marcu se je v obtoku povečalo število ponarejenih bankovcev, opaža policija. Največ primerov so zabeležili na območju Maribora in Celja, v manjšem delu pa tudi v Ljubljani in v drugih delih Slovenije. Ob tem se pojavlja tudi t. i. filmski denar, opozarja policija.

Filmski denar je ponaredek denarja, ki je natisnjen na navaden papir in je zelo podoben pravemu. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca, na sprednji ali zadnji strani bankovca pa je dodan le manjši napis (na primer “copy”, “movie money”), ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčevani v lokalih, trgovinah, trafikah, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike.

Policija poziva, naj bodo ljudje pozorni pri poslovanju z gotovino. Ponarejeni bankovci so brez vrednosti in se ne morejo zamenjati za druge bankovce. Pri tem se je treba zavedati, da spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok predstavlja kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let, še opozarjajo.

Kako prepoznati ponarejen denar?

V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši.

Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev lahko najdete na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije .

Kaj storiti, če prejmete ponarejen bankovec?

Policisti svetujejo:

  • če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo, in sicer pokličite najbližjo policijsko postajo ali telefonsko številko 113;
  • če sumite, da je bankovec, ki ga imate oziroma ste ga prejeli, ponarejen, si poskušajte zapomniti čim več informacij, predvsem pa kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli.
  • Te informacije so lahko namreč v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja po 243. členu Kazenskega zakonika oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje