Policija: Senada Jušića ne preiskujemo v notranjevarnostnem postopku policije

Slovenija 19. Avg 202322:34 2 komentarja
Senad Jušić
Policija

Policija je zavrnila navedbe, da vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Senada Jušića preiskuje v notranjevarnostnem postopku.

Novembra 2014 so koprski policisti na počivališču na primorski avtocesti v dveh tovornjakih zasegli 175 kilogramov kokaina. Enega voznika tovornjaka so prijeli, drugi je pobegnil. A je pred časom zakrožila anonimka, da je bil eden od pobeglih voznikov informator policije, zato naj bi mu pobeg omogočili kriminalisti in celo zavestno opustili nekatera preiskovalna dejanja, kot je zavarovanje sledi, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Zdajšnji v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić je v času zasega kokaina kot pomočnik nadomeščal vodjo koprskih kriminalistov. Če bi se obtožbe iz anonimke, ki jih v notranji preiskavi preverja policija, izkazale za točne, bi Jušiću lahko očitali najmanj nevestno delo v službi, je še poročala televizija. Da preiskava poteka, so za časopis Dnevnik potrdili na Generalni policijski upravi (GPU). Ali bo razkritje vplivalo na presojo natečajne komisije uradniškega sveta o primernosti za vodjo GPU, še ni jasno, je poročala TVS.

Na GPU so poročanje medijev zavrnili. Jušića “ne preiskujemo v notranjevarnostnem postopku policije”, so zapisali v sporočilu za javnost in izpostavili, da gre za neresnice in zlonamerne navedbe.

“Poudarjamo, da ne obstajajo razlogi za sum, da bi Senad Jušić storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, kar je potrdilo tudi državno tožilstvo. Na podlagi zbranih obvestil, pregledanih podatkov ali drugače, nismo pridobili dokazov ali indicev, ki bi predstavljali razlog za sum, da je storil odklonsko ravnanje, zato ga tudi ne preiskujemo,” so zapisali.

V postopku, ki še ni zaključen in v katerem preiskujejo odklonska ravnanja policistov v povezavi z zasegom kokaina, so v preiskavi ugotovili, da obstajajo razlogi za sum, da je policist storil kaznivo dejanje, “za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, zato smo vse zbrane ugotovitve 4. aprila poslali oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializirano državno tožilstvo”. Državni tožilec je 24. maja svoje ugotovitve poslal koprskemu državnemu tožilstvu. 

Kot so še zapisali na GPU, postopek še ni zaključen, zato podrobnosti ne morejo podati. 

Izpostavili so še, da ima policija izdelan sistem varnostnih in zaščitnih postopkov, s katerimi vsak morebitni sum odklonskega ravnanja uslužbencev preverijo. “Notranja organizacijska enota, zadolžena za preverjanje in ugotavljanje morebitnih odklonskih ravnanj, reagira na vsako odkrito ali prijavljeno nepravilnost in jo ne glede na vrsto prijave v okviru predpisanega postopka obravnava enako in toliko časa, da se izvedejo vse aktivnosti za ugotovitev dejanskega stanja”.

GPU dodaja, da so nekatere prijave proti policistom in kriminalistom lahko tudi “zlonamerne in da se jim prijavitelji iz različnih razlogov želijo maščevati. Policija si je in si bo še naprej prizadevala za zakonitost opravljenih nalog in pooblastil zaradi zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države”, so sklenili na GPU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje