Za požar pri Komnu naj bi bil kriv udar strele

Slovenija 27. Jul 202215:35 > 22:43 1 komentar

Policija v povezavi s požari na goriškem Krasu vodi intenzivno kriminalistično preiskavo. Dosedanje ugotovitve policije ne potrjujejo suma, da bi bili požari naklepno povzročeni. Policisti in kriminalisti so danes opravili tudi ogled kraja pri Komnu, kjer je ponoči izbruhnil nov požar. Doslej zbrana obvestila kažejo, da naj bi šlo za udar strele.

Policija v povezavi s požari na goriškem Krasu vodi intenzivno kriminalistično preiskavo, ki je usmerjena v ugotovitev za vzrok nastanek požarov. Kot je pojasnil Benjamin Franca, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto Generalne policijske uprave, je policija v povezavi z dogodkom prejela ogromno število prijav, ki nakazujejo na določene sumljive okoliščine. “Policija ovrednoti in preveri vsako izjavo in jo dejansko glede na sam potek požarov tudi ustrezno umesti in preveri, ali mogoče pride v poštev pri samem ugotavljanju vzroka,” je poudaril.

Policija je opravila večje število ogledov krajev požarov in po besedah France dosedanje ugotovitve kažejo na to, da požari niso bili namerno podtaknjeni. “Širjenje požara v naravi se velikokrat nepoznavalcem zazdi nesmiseln, vendar so z vidika stroke požarni preskoki mogoči tudi več kilometrov. Predvsem v razgretih razmerah, ko govorimo o temperaturah, višjih od 30 stopinj Celzija in močnim vetrom. Policisti so bili priča tudi večjim novonastalim žariščem, ko se je dejansko požar širil v razdalji 500 ali celo več metrov od samega središča požara,” je še dodal Franca. Dosedanje ugotovitve policije tako ne potrjujejo suma, da bi bili požari naklepno povzročeni oziroma da imajo opravka s požigalcem. Policija z vsemi aktivnostmi preiskave intenzivno nadaljuje.

Policija in kriminalisti so sicer danes opravili tudi ogled kraja pri Komnu, kjer je ponoči izbruhnil nov požar. Doslej zbrana obvestila kažejo, da naj bi šlo za udar strele, so danes za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. “V povezavi z ugotovitvijo vzroka požarov na podlagi do sedaj opravljenih ogledov in zbranih obvestil nismo potrdili obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje,” so dodali.

Župan občine Komen Erik Modic je sicer v prvih odzivih dejal, da je požar, ki se je razbesnel v Komnu, očitno posledica načrtnega požiga. “Požar ni v neposredni bližini dosedanjega pogorišča, razdalja je več kot en kilometer od roba prejšnjega požara. Drugi indic je ta, da smo imeli sicer včeraj tu nevihto z udari strele, ampak je bil najbližji udar nekaj 100 metrov oddaljen od žarišča tega požara, tako da je po vsej verjetnosti tukaj človeški faktor,” je opisal. 

Tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na vprašanje, ali verjame, da bi bil lahko na delu požigalec odgovoril, da se je zdelo nenavadno, ko je požar prejšnjo nedeljo preskočil na razdalji, večji od enega kilometra. “Lahko gre za naključje, lahko pa je tudi kaj drugega,” je dejal. Poudaril pa je, da se z ugotavljanjem vzrokov ukvarjajo pristojne službe.

Spomnimo, da je v požaru na goriškem Krasu po grobih ocenah Zavoda za gozdove zagorelo okoli 3.500 hektarjev, od tega okoli 2.700 hektarjev gozda. Približno polovico gozdne površine predstavljajo gozdovi črnega bora, drugo polovico pa listnati gozdovi, predvsem črni gaber, hrast, mali jesen, koprivovec in podobno. V gašenju največjega požara v slovenski zgodovini je sodelovalo skupaj 12.526 gasilcev in 2.500 različnih prostovoljcev in članov drugih strokovnih služb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje