Osumljeni član vodstva taborniškega rodu je v priporu

Slovenija 13. Sep 202312:33
taborniki, taborniška rutka
Slika je simbolična. (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je prejšnji teden prejela obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb zoper člana vodstva enega izmed njihovih rodov. Na Generalni policijski upravi so danes potrdili, da je bila zaradi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost uvedena policijska preiskava. Preiskovalna sodnica je zoper osumljeno osebo odredila pripor, več informacij pa zaradi zaščite žrtve v tem trenutku ne morejo posredovati.

“V povezavi z danes izpostavljenim primerom suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost lahko potrdimo, da je bila uvedena policijska preiskava. Policijska preiskava kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še vedno poteka, saj kriminalisti zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah,” je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Generalne policijske uprave (GPU) Drago Menegalija.

Kot so pojasnili na GPU, je bilo zoper osumljeno osebo odrejeno pridržanje. Privedena je bila k preiskovalni sodnici pristojnega okrožnega sodišča, ki je za osumljeno osebo odredila pripor. “Drugih podatkov o policijski preiskavi ni mogoče podati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka,” so še sporočili.

Ob tem so pojasnili, da zaradi varstva osebnih podatkov, zaščite žrtve in sekundarne viktimizacije žrtve ter določil 287. člena kazenskega zakonika na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, ne morejo odgovarjati.

“Namreč, v primerih, kjer so vključeni otroci, je treba izhajati iz zaščite koristi otrok in njihove zasebnosti in integritete. Objava kakršnihkoli podatkov o otrocih, ki so udeleženi v uradnih postopkih, predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka,” so še pojasnili.

Dodali so še, da v primeru prijave kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost zadevo najpogosteje prevzamejo kriminalisti s sektorja kriminalistične policije pristojne policijske uprave, saj so posebej usposobljeni za tovrstna kazniva dejanja. “Stremimo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtve, kajti gre za najhujša kazniva dejanja, kjer je zbiranje obvestil za žrtev izredno obremenjujoče in neprijetno,” je še pojasnil Menegalija.

Pod kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost spadajo številna kazniva dejanja; posilstvo, spolno nasilje, spolna zloraba slabotne osebe, spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, zloraba prostitucije, pridobivanje oseb, ki so mlajše od 15 let, za spolne namene in pa prikazovanje, izdelava, posest ter posredovanje pornografskega gradiva. Za sum katerega od naštetih dejanj gre v konkretnem primeru, policija ne razkriva.