Politični kapital Anžeta Logarja najbolj ogroža Novo Slovenijo

Slovenija 11. Mar 202318:00 14 komentarjev
Anže Logar
Denis Sadiković/N1

Javnomnenjska agencija Mediana je za časopis Delo preverila, ali bi bil poslanec SDS Anže Logar uspešen tudi na samostojni politični poti, če bi unovčil politični kapital, ki si ga je nabral na predsedniških volitvah in ustanovil svojo lastno stranko. Po poročanju Dela bi Logar, ki je v zadnjem času na vrhu lestvic priljubljenih politikov, lahko dobro premešal razmerja med desnosredinskimi strankami, njegova morebitna politična stranka pa bi iz parlamenta lahko celo izrinila stranko Nova Slovenija.

Anže Logar, dolgoletni član stranke SDS, katere poslanec v državnem zboru je vse od leta 2014, je na lanskih predsedniških volitvah dosegel dober rezultat, saj mu je uspelo poenotiti politični pol desne sredine, posegel pa je tudi po nekaterih neopredeljenih volilcih, ki se običajno nagibajo proti levi sredini. 414.029 volilcev mu je v drugem krogu predsedniških volitev namenilo svoj glas, a to na koncu ni zadostovalo, da bi postal predsednik republike.

Mnogi politični analitiki so se po volitvah strinjali, da si je Logar takrat nabral velik politični kapital. “23 let sem v politiki in marsičesa sem se naučil. Tudi tega, da se, ko se ena vrata zaprejo, druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega,” je po porazu na predsedniških volitvah dejal Logar in podžgal govorice, da bi se lahko v prihodnosti podal na samostojno politično pot. O svojih načrtih je po volitvah govoril tudi v posebnem intervjuju za N1.

Kmalu zatem je Logar, ki je tudi predsednik sveta stranke SDS, napovedal, da bo do poletja vzpostavil nekakšno platformo političnega sodelovanja, preko katere bo potekala široka razprava o ključnih temah, ki so za Slovenijo pomembne.

Kot danes poroča Delo, je okoli 55 odstotkov vprašanih v anketi Mediane odgovorilo, da imajo o Anžetu Logarju na splošno dober vtis. Prav tako je delež pozitivnih ocen kar trikrat večji od deleža tistih, ki njegovo delo ocenjujejo kot negativno. Podatki ankete kažejo, da je Logar priljubljen zlasti pri volilcih NSi, 95 odstotkov, pri volilcih SDS, 88 odstotkov, in pri starejših od 65 let, 63 odstotkov. Višjo podporo si Logar po rezultatih ankete lahko obeta pri volilcih in volilkah z osnovnošolsko izobrazbo, še najbolj med prebivalci Savinjske regije.

Med volilci NSi bi morebitno Logarjevo politično stranko volilo 37 odstotkov anketiranih, enak delež volilcev pa bi dobila tudi pri največji opozicijski stranki SDS. Anketa Mediane je pokazala tudi, da bi se velik delež volilk in volilcev k njemu preusmeril od stranke SNS Zmaga Jelinčiča. Nekako logično je, da bi Logar težje posegel po glasovih strank trenutne vladne koalicije, čeprav so nekateri volilci teh strank na predsedniških volitvah podprli Logarja, a je vseeno treba poudariti, da se odločitev volilcev na volitvah predsednika republike razlikujejo od njihovih odločitev na državnozborskih volitvah.

69 odstotkov volilcev stranke Levica zagotovo ne bi volilo Anžeta Logarja, nenaklonjenost Logarju pa so v anketi za Delo pokazali tudi volilci preostalih dveh koalicijskih strank – Gibanja Svoboda in SD (40 odstotkov oziroma 39 odstotkov).

Žiga Živulović jr./BOBO

Glede na izvedeno javnomnenjsko raziskavo Mediane in glede na to, da volilci Nove Slovenije niso tako zvesti svoji politični stranki kot volilci SDS, je mogoče rezultate ankete interpretirati tudi tako, da bi bila Logarjeva samostojna politična stranka še najnevarnejša za stranko Mateja Tonina. Ta je v preteklosti že doživela hladen tuš, ko ji volilci na državnozborskih volitvah leta 2008 niso namenili zadostne podpore in je takrat ostala pred parlamentarnim pragom.

Ob tem pa je treba dodati, da so se odnosi med NSi in SDS po porazih v lanskem supervolilnem letu močno skrhali, prvak NSi Matej Tonin je članom stranke v pismu zatrdil, da krščanski demokrati v morebitni vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Tonin sicer ne zavrača morebitnega ponovnega sodelovanja s SDS, s katerimi so že trikrat vodili vlado, kar bi lahko pomenilo, da bi bili s SDS pripravljeni vstopiti v vlado, če bi vodenje stranke prevzel Anže Logar. A to se, glede na politično moč in izkušnje, ki jih premore Janša, zdi zelo malo verjetno.

Včeraj so novinarji N1 v državnem zboru naključno opazili, da so se proti “tihi sobi” napotili najprej člani preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, takoj za njimi pa še poslanec SDS Anže Logar. Ko smo preverili, zakaj so se sestali v “tihi sobi” in kaj je tam počel Logar, saj SDS članov v tej preiskovalni komisiji sploh nima, se je izkazalo, da je bil Logar pred komisijo povabljen kot tajna priča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje