Ponoči je otroke obiskal Miklavž

Slovenija 06. Dec 202107:56 > 11:28 0 komentarjev
Miklavž
PROFIMEDIA

Ponoči je otroke obiskal sveti Miklavž, ki je nekdaj veljal za edinega decembrskega obdarovalca na našem območju.

Otroke je ponoči obiskal sveti Miklavž in jim prinesel darove. Ti so v sodobnem času lahko tudi pod vplivom trgovcev precej bogati, vsekakor pa najbrž bolj kot za večino otrok pred 2. svetovno vojno, ko je bil značilen dar ob tej priložnosti suho sadje, medtem ko so bile pomaranče že redkost.

Sveti Miklavž je bil na slovenskem narodnostnem območju do 2. svetovne vojne edini obdarovalec v decembrskem času.

Po tradiciji Miklavž obdaruje z orehi in jabolki

Na predvečer njegovega godu so po izročilu predvsem v podeželskem okolju na območju Alp in osrednje Slovenije znani Miklavževi obhodi. Skupina fantov, med katerimi eden predstavlja svetega Miklavža, ostali pa peklenščke oziroma parkeljne v kožuhih, hodi od hiše do hiše. Miklavž obdaruje otroke v hiši z orehi ali jabolki, parkeljni pa zunaj rožljajo z verigami.

Po 2. svetovni vojni se je moral vsaj v javnosti umakniti dedku Mrazu, ki so ga takrat uvedli po sovjetskem vzoru deda Moroza. Po osamosvojitvi Slovenije pa je znova postajal vse bolj opazen tudi v javnem prostoru.

Sveti Miklavž je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja. Vse od 11. stoletja je postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!