Porabili smo dobro polovico cepiva. Koliko pa smo ga podarili in koliko zavrgli?

Koronavirus 05. Apr 202206:35 > 11:49
Cepivo in cepljenje
Žiga Živulović jr./Bobo

Nekateri zdravniki v zadnjih dneh opažajo povečano povpraševanje po cepljenju proti covidu, kar bi bilo mogoče pripisati tako sezoni potovanj kot možnosti četrtega odmerka. Najpogosteje se prihajajo cepit tisti, ki potrebujejo poživitveni odmerek, cepljenja s prvim odmerkom pa so redka, kažejo tudi statistični podatki.

V Zdravstvenem domu Kranj v zadnjem času povpraševanje po cepljenju proti covidu-19 nekoliko narašča. Po ocenah družinskih zdravnikov cepijo predvsem s poživitvenim odmerkom. “Morda najpogosteje prihajajo tisti, ki že nekaj časa niso bili cepljeni ali pa so bili cepljeni samo enkrat ali dvakrat in so zdaj videli, da epidemije še kar ni konec,” je za N1 ocenil vodja splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Luka Kristanc. Meni, da med tistimi, ki na cepljenje prihajajo sedaj, ne prevladujejo nujno zdravstveni vzgibi. “Sezona potovanj je spet na vidiku,” je spomnil na covid potrdila, ki so jih dopustniki v preteklih dveh letih potrebovali za prehod meje.

Nekoliko povečano zanimanje za cepljenje so v preteklem tednu zaznali tudi v ljubljanskem zdravstvenem domu. Zaradi naraščanja okužb nekateri prihajajo po tretji odmerek, povečano zanimanje pa je po njihovi oceni mogoče pripisati tudi možnosti četrtega odmerka. Posvetovalna skupina za cepljenje tega od prejšnjega tedna priporoča imunsko oslabelim posameznikom. Z drugim poživitvenim odmerkom pa se lahko na lastno željo cepijo tudi tisti, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen. To je posvetovalna skupina omogočila zaradi covidnih omejitev, ki veljajo v Avstriji. Ob tem morajo podpisati izjavo, saj taka uporaba cepiva v Sloveniji ni priporočena.

V zdravstvenem domu v Mariboru posebnega povečanja povpraševanja ne opažajo.

S četrtim odmerkom cepljenih 79 ljudi

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrjujejo, da se večina trenutno cepi s poživitvenim oziroma tretjim odmerkom. Marca se je tako s poživitvenim odmerkom cepilo 11.478 prebivalcev, s prvim 743, z drugim pa 1.859 (skupno 14.080 cepljenj). Število opravljenih cepljenj letos upada, januarja je bilo skupno opravljenih 48.209 cepljenj, v februarju pa 154.903.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so bile s prvim odmerkom cepljene 14.103 osebe, z vsemi 30.902 in s poživitvenim 172.211. Največkrat je bilo uporabljeno cepivo podjetja Pfizer, s katerim je bilo opravljenih 202.332 cepljenj.

Delež cepljenih z vsemi odmerki je med polnoletnimi skoraj 70-odstoten, kar pomeni, da smo presegli cilj 60-odstotne precepljenosti, ki je bil septembra lani opredeljen v nacionalni strategiji cepljenja proti covidu. Med vsemi prebivalci pa je z vsemi odmerki (Pfizerja, Moderne, AstraZenece in Novavaxa dvakrat ter z Janssenom enkrat) cepljenih nekaj manj kot 58 odstotkov ljudi.

covid covid
NIJZ
covid covid
NIJZ

S četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 se je v Sloveniji doslej cepilo 79 ljudi, podatke NIJZ povzema STA. Od tega sta drugi poživitveni odmerek prejeli tudi dve osebi, ki sta bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen.

Največji delež cepljenih je v občini Kranjska Gora, kjer je z dvema odmerkoma cepljenih 66,2 odstotka prebivalcev. Sledita občini Osilnica (66,1 odstotka) in Idrija (66 odstotkov). Najmanjši delež cepljenih prebivalcev pa ima občina Trnovska vas, kjer je cepljenih 43,9 odstotka prebivalcev. Sledita ji občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah (46,4 odstotka) in Škocjan (46,5 odstotka).

Porabili tri od petih milijonov odmerkov cepiva

Do 24. marca je Slovenija kupila 4.755.560 odmerkov cepiva, kažejo podatki NIJZ. Med njimi je največ, 3.422.760 odmerkov, Pfizerja. Sledijo Moderna (642.600), AstraZeneca (375.800) in Janssen (230.400). Najmanj – 84.000 odmerkov – smo dobili cepiva Novavax, ki smo ga v Sloveniji začeli uporabljati pred enim mesecem. Porabljenih je bilo 2.976.568 odmerkov cepiva.

Po podatkih NIJZ smo lani zavrgli 74.000 odmerkov, ki so jih inštitutu vrnili izvajalci cepljenja. Glavni vzrok je bil potek roka uporabe. Izvajalci so NIJZ vrnili 30.702 odmerka Pfizerja, 18.090 odmerkov AstraZenece, 10.750 odmerkov Moderne in 595 odmerkov Janssena. V uničenje je šlo tudi 13.900 odmerkov AstraZenece, ki jim je rok uporabe potekel v skladišču NIJZ, so za N1 pojasnili na inštitutu.

Skoraj dva milijona odmerkov je Slovenija podarila v instrument covax, ki cepivo dobavlja revnejšim državam. Prednostna regija Slovenije za donacije je Afrika, so za N1 pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Skupno smo za cepiva proti covidu namenili 85,7 milijona evrov, od tega smo lani za cepiva izplačali 63,86 milijona evrov, letos pa 21,84 milijona evrov.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v torek v Bruslju izpostavil problematiko odpadnega cepiva, ki se zavrže zaradi večjega pakiranja cepiva. Od proizvajalcev cepiv Poklukar pričakuje, da bodo pakirali po en odmerek cepiva, torej da bo cepivo pripravljeno za eno osebo. Trenutno je namreč v viali od šest do deset odmerkov, zaradi česar mnoge ob koncu dneva zavržejo.

Evropsko komisijo je pozval k aktivnejšim pogovorom s proizvajalci cepiv. Države namreč ugotavljajo, da imajo iz dneva v dan več presežkov cepiva, da je potrebna sprememba dobav in hkrati tudi samih pogodb z dobavitelji. Poklukar je pozval, da bi dobave, predvidene za april, preložili na kasnejši čas, da bi omogočili uspešno cepljenje jeseni. Covax pa je pozval k večji fleksibilnosti. Cepiva pobudi namreč ni mogoče več darovati, saj po svetu ni več povpraševanja, čeprav ljudje niso precepljeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.