Poročni bum: tri sezone v eni, višje cene in hitenje pred novimi ukrepi

Slovenija 08. Maj 202206:55 > 08:27 0 komentarjev
Poroka
PROFIMEDIA

Potem ko je koronavirus načrte prekrižal številnim zaljubljencem, ti zdaj želijo nadomestiti zamujeno. Letos po besedah načrtovalk porok doživljamo pravi poročni 'bum', a tokrat na organizacijo dogodka vplivajo podražitve in inflacija.

V poletnih mesecih bo usodni ‘da’ s svojim izbrancem dahnila 28-letna Pavlina, ki ima trenutno polne roke dela s pripravami na poroko na Primorskem. Kot nam je povedala, bosta z izbranim partnerjem za poroko odštela 12 tisoč evrov, kar je glede na besede načrtovalcev porok realni denarni vložek. “Na srečo nama finančno ni treba gledati na čisto vsako malenkost, zato sva v tem smislu bolj sproščena.  Vendar pa ne pričakujeva, da bova odštela več, kot sva za poroko namenila,” nam je pojasnila bodoča nevesta.

Na poroko sta povabila približno 80 ljudi, kar se v organizacijskem smislu šteje kot slavje srednje velikosti. Največ denarja sta odštela za najem prostora, velik del stroškov pa predstavljajo tudi poročni meniji, pijača in okrasitev.

Pavlina in njen zaročenec sta se tako pridružila številnim, ki letos nameravajo stopiti v zakon. Kot nam je povedala načrtovalka porok Karin Čemažar iz Organizacije porok.com, je povpraševanje po porokah izjemno poraslo. S tem se strinja tudi Petra Starbek iz Storija weddings.

Te navedbe niti ne presenečajo, saj so bila poročna slavja med epidemijo covida-19 nekaj časa prepovedana, nato pa zaradi epidemioloških ukrepov in vladnih odlokov težko izvedljiva. Številni želijo svoje poroke organizirati še pred jesenjo, saj se bojijo, da bo epidemija konec poletja dobila nov zagon in bodo pristojni uvedli omejevalne ukrepe.

Poroke se dražijo

Če na izvedbo poročnega slavja letos ne bo vplivala zdravstvena kriza, ga bo dvig cen gotovo podražilo. Cene so se v zadnjem letu po podatkih statističnega urada v povprečju zvišale za 6,9 odstotka. Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 7,9 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Kot je znano, na letošnjo rast cen bistveno vplivata vojna v Ukrajini in podražitev energentov.

Poroka
PROFIMEDIA

Vse to pa vpliva tudi na organizacijo dogodkov. “Storitve so se malenkost podražile. Ne govorimo o nekaj tisoč evrih na poroko, temveč o nekaj evrih na osebo. Ne gre za ogromne zneske, se pa to zagotovo pozna,” je pojasnila Čemažar. “Ne moremo reči, da so se proračuni parov za poroke zmanjšali, saj se vse draži: od sestavin in menijev do cvetja. Določene izdelke je težko dobiti, tudi tu se pozna sprememba,” se je strinjala Starbek. Po njeni oceni so se meniji podražili za približno med deset in 15 odstotkov. “Če govorimo o klasični slovenski restavraciji, je razlike za nekaj evrov, pri bolj prestižnih, kjer je že poročni meni v osnovi dražji, bo cena višja,” je pojasnila.

Pridržujejo si pravico do povišanja cen

V gostinstvu Jezeršek, kjer se med drugim ukvarjajo z organizacijo porok, poročnih menijev letos niso dražili. “Cene smo malenkostno povišali v lanskem letu, in sicer sorazmerno z dvigom stroška osnovnih živil, sestave menija, nivoja in zahtevnosti storitve, v povprečju od nekaj centov do nekaj evrov. Za zdaj dodatnega dviga cen nimamo v načrtu, verjetno pa se dvigu, vsaj glede na napovedi, v prihodnje zagotovo ne bomo mogli izogniti. Prav tako pri že potrjenih ponudbah poročnih slavij, velja za vse pogostitve, ki so terminsko oddaljene šest mesecev ali manj, cene menijev ne bomo spreminjali. Za pogostitve, ki so od datuma potrditve ponudbe terminsko oddaljene šest mesecev ali več, si pridružujemo pravico do povišanja cen, sorazmerno s podražitvijo stroškov živil, energentov in stroškov dela,” je pojasnil poslovni direktor gostinstva Jezeršek Jure Jezeršek.

Ali se je poleg ponudbe hrane podražil tudi najem prostorov? “Letošnje leto je specifično, saj imamo kar tri poročne sezone v eni. Zato je praktično težko dobiti prostega ponudnika,” je poudarila Starbek. Izpostavila je, da v Sloveniji pri najemu prostorov ne poznamo koncepta oblikovanja cen glede na sezono. Cene se v osnovi ne spreminjajo, ne glede na letni čas ali dan v tednu.

V gostinstvu Jezeršek na lokacijah, kjer opravlja gostinsko dejavnost, tj. na dvoru Jezeršek, gostilni na Gradu in restavraciji Blejski grad, če se mladoporočenca odločita za pogostitev za več kot 50 svatov, najema prostora ne zaračunava posebej in je vključeno v ceno pogostitve (torej je v tem primeru najem brezplačen, op. a.). Dodatno zaračuna le podaljšano obratovanje, in sicer po preteku osmih ur trajanja dogodka.

Izposoja oblek za slabih 15 odstotkov dražja

Poroka pa ne pomeni zgolj najema prostorov in skrbi za hrano. V stroške je treba vključiti tudi okrasitev, tiskovino, obleke in kozmetične storitve. Po podatkih statističnega urada se je izposoja oblačil marca 2022 v primerjavi z marcem 2019 podražila za 14,7 odstotka. Janina Perko, lastnica poročnega salona Sanjska obleka, je pojasnila, da za zdaj cen izposoje poročnih oblek v njihovem salonu niso dvignili.

“Če bodo dobavitelji občutno dvignili cene, bomo tudi mi primorani nekoliko povišati cene najema oziroma nakupa oblek,” je poudarila. V zadnjih treh letih so se podražile tudi frizerske storitve (za 8,5 odstotka) in storitve za osebno nego (za 9,6 odstotka), v katero so vključene tudi kozmetične storitve.

poroka
PROFIMEDIA

Jasna Oklešan, ki vodi kozmetični center Carpus, je dejala, da cen kozmetičnih storitev niso dvignili, so pa te odvisne od tega, ali za ličenje poskrbi umetnik, ki je šele začetnik, ali nekdo, ki je že uveljavljen. Razlike so lahko občutne in se gibljejo od 50 evrov do celo 120 evrov. Kljub podražitvam pa Oklešan vztraja, da svojih storitev ne bodo podražili. “Cen ne bomo dvigovali, saj se mi zdi povprečna cena 80 evrov za make up sprejemljiva,” je dodala.

Načrtovalke porok, s katerimi smo se pogovarjali, sicer pravijo, da so najbolj občutno podražitev doživele cvetličarske storitve. Cvetličarji pa že sedaj trepetajo pred jesenskimi meseci, ko bo treba zaradi nižjih temperatur rastlinjake ogrevati, kar bo cvetje še podražilo.

Ker so poroke velik finančni zalogaj in bodo zaradi podražitev očitno še večji, načrtovalke porok svetujejo, da se v določenih primerih odpoveste kakšnim manj potrebnim dodatkom. Nikar pa ne varčujte pri glasbi in fotografu. Ta je namreč odgovoren za ovekovečenje spominov, ki bodo živeli večno. Vsekakor pa ne pozabite: resnična vrednost poroke se skriva v ljubezni mladoporočencev. Ta pa je neprecenljiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!