Poslanca Janja Sluga in Jurij Lep namesto v Zorčičevo stranko k Robertu Golobu

Slovenija 08. Jan 202218:43 > 09. Jan 2022 09:14 6 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta člana skupine nepovezanih poslancev, v kateri je tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, nista prispevala podpisov za ustanovitev stranke, ki jo skuša ustanoviti Zorčič in ki se bo imenovala Lide. Po dostopnih neuradnih informacijah zato, ker se nameravata pridružiti novi stranki Roberta Goloba, pa čeprav naj bi se skušala Golobova stranka, ko bo nastala, povezati tudi z Zorčičevo. Ljubo Jasnič, predsednik Desusa, pa je za N1 že razkril, da se z Zorčičem in Golobom pogovarja celo o skupni kandidatni listi.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga se po informacijah N1 ne namerava pridružiti stranki njenega poslanskega kolega in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, s katerim je pred meseci izstopila iz tedanje SMC Zdravka Počivalška in se preselila v poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki sta se ji pridružila tudi dotedanji poslanec Desusa Jurij Lep in Branislav Rajić, prav tako nekdanji poslanec SMC, ki pa je vmes ponovno prestopil in je zdaj član poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek.

Zakaj se je Janja Sluga odločila, da z Zorčičem v njegov strankarski projekt ne gre, uradno ni znano, je pa Sluga pri zbiranju podpisov za ustanovitev Zorčičeve stranke Lide -Liberalni demokrati sicer pomagala, a svojega na koncu ni prispevala.

Sluga naj bi se, kot je prvi poročal Večer, po dostopnih informacijah bolj videla v stranki Roberta Goloba, prav tako Jurij Lep, ki je imel sicer vabilo v poslanske vrste LMŠ.

preiskovalna komisija koronavirus

Golob je za N1 v minulih dneh povedal, da bo vse jasno po 25. januarju. Po informacijah N1, kot smo pisali tukaj, dvoma, da bo na volitvah kandidiral in pred tem ustanovil stranko, ni več, nekateri omenjajo tudi možnost, da bo predlagal pridružitev h koaliciji KUL, ki je sporazum opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice o povolilnem sodelovanju.

Obenem se Golob pogovarja in povezuje tudi z nekaterimi drugimi akterji, ki se jim v primeru samostojnega nastopa uvrstitev v parlament ne nasmiha, kot so stranka Zelenih dejanj (Z.Dej) nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, pa tudi Zorčičev Lide in Desus.

Toda po informacijah N1 ni nujno, da se bodo vsi potencialni Golobovi partnerji strinjali z morebitno pridružitvijo koaliciji KUL.

Pogovori medtem potekajo. Kot je za N1 potrdil tudi predsednik Desusa Ljubo Jasnič,  potekajo že zelo resni pogovori, da bi Desus, Zorčičeva stranka Lide in stranka, ki jo ustanavlja Robert Golob, oblikovale skupno kandidatno listo, kar bi pomenilo, da se bodo te tri stranke tako in tako povezovale, pa tudi, da bi lahko skupno kandidatno listo vložili s podpisi vsaj treh poslancev in jim torej ne bi bilo treba zbirati podpisov volivcev po volilnih enotah.

Igor Zorčič

Odprto vprašanje je še, ali se bo Golobovi stranki oziroma povezavi pridružil tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Že ko je nastopil na nedavni javni tribuni z Robertom Golobom, so mu očitali, da je to za predsednika institucije, ki mora biti neodvisna, neprimerno, premier Janez Janša je na Twitterju tudi zapisal, da mu kolegi iz EU pravijo, da bi moral, če bi kaj takšnega storil v Avstriji ali Nemčiji, predsednik računskega sodišča odstopiti še isti dan.

Vesel je odgovoril, da je tribuno organiziralo društvo, torej civilna družba, in sicer na temo V kakšni državi želimo živeti, ter da je zato tudi logično, da lahko glavni državni revizor, ki vodi institucijo, ki je naredila več kot 2000 revizij, o temah, ki so pomembne za državo, govori.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje