Poslanci in poslanke o kandidatu za novega ministra Marjanu Dikaučiču

Slovenija 15. Jun 202107:05 0 komentarjev
Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič
N1

V DZ bodo glasovali o kandidatu za novega pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki za potrditev potrebuje navadno večino glasov poslancev. Dikaučič obljublja svežino in neobremenjenost, delo pa bo usmeril v posamezne zakonske spremembe.

Premier Janez Janša bo na seji podal dopolnilno obrazložitev predloga za imenovanje kandidata.

Prednost Marjana Dikaučiča je, da izhaja iz praktičnih pravnih okolij, za kandidata pa so se v SMC odločili zaradi ureditve stečajne zakonodaje, je predlog kandidature pojasnil vodja poslancev SMC Gregor Perič.

Nekateri so sicer ocenjevali, da to področje ni ključno za delovanje pravne države kot take, toda v SMC so po Peričevih besedah že večkrat izpostavili, da so “politični partner gospodarstva”. Prav na tem področju zato vidijo še veliko možnosti za izboljšave, saj se tudi na ta način ščitijo delovna mesta in podjetja.

Zagotavlja, da je dovolj usposobljen

Ob prevzemu resorja novega ministra čakajo mnogi izzivi, eden izmed njih bo imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Na predstavitvi pred člani odbora DZ za pravosodje pa je med drugim poudaril pomembnost zagotavljanja primernih materialnih pogojev za delo v pravosodju. Ob tem je napovedal, da se bo zavzel za pospešitev postopkov za izgradnjo nove sodne palače, nadaljevanje gradnje zaporov na Igu in v Dobrunjah ter nadaljevanje posodabljanja informacijskih sistemov pravosodnih organov.

V odgovoru na kritike na račun njegove neizkušenosti je zagotovil, da je za delo dovolj usposobljen ter da ima dovolj izkušenj, da pozna delovanje sistema in težave pravosodja iz prakse.

Ministrica Kozlovič odstopila, ker se ni strinjala z vlado

Ob izglasovanju bo Dikaučič nasledil Lilijano Kozlovič, ki je odstopila zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!