Povsod okoli nas pustošila močna neurja, Slovenijo pa so tokrat zgrešila. Zakaj?

Slovenija 23. Jun 202412:53 2 komentarja
Peška
Foto: Aljaž Uršej/N1

Nalivi, poplave, plazovi in toča v velikosti teniških žogic so v zadnjih dneh pestili našo daljno in bližnjo okolico. Slovenija se je neurjem tokrat izognila, o razlogih pa smo se pogovarjali z vremenoslovcem z Agencije RS za okolje Branetom Gregorčičem. Pravi, da bomo v prvem počitniškem tednu tudi mi imeli nekaj nevihtnega vremena, a napoved še ostaja negotova.

Našo širšo in ožjo soseščino v teh dneh pestijo neurja. Ta so v petek zajela jugovzhod Švice in povzročila poplave ter prožila zemeljske plazove. Pred tem je bilo precej nevihtno v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in Poljskem. V soboto zvečer je toča, ki je dosegala velikost teniških žogic, klestila po Bosni in Hercegovini ter Srbiji, ponoči pa so nalivi skrbi povzročali na severu Italije. Nevihte so zajele tudi Hrvaško, Madžarsko in Romunijo.

Na našo srečo se v Sloveniji nadaljuje lepo in dokaj jasno vreme, včeraj je ob ohladitvi nastalo le nekaj manjših in bolj kratkoživih neviht. Kot pravi vremenoslovec z Agencije RS za okolje Brane Gregorčič, se nahajamo med dvema višinskima procesoma. “Eden je nad severno Italijo in južno Švico, drugi pa nad osrednjim Balkanom. Smo nekje vmes, v coni, kjer burnega vremenskega dogajanja ni,” je dejal za N1.

Danes in v ponedeljek tako neviht pri nas ne gre pričakovati, se pa bo višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka iznad Italije v torek in sredo približalo severnemu Jadranu in Sloveniji. Takrat bomo po Gregorčičevih besedah tudi pri nas deležni nekaj neviht, za napoved, kako močne bodo in kateri del države bodo zajele, pa je še prezgodaj. “Samostojna višinska jedra hladnega in vlažnega zraka so težko napovedljiva, tudi njihova lega je težko napovedljiva,” je izpostavil vremenoslovec.

Na Arsu so za torek in sredo za celotno državo izdali rumeno vremensko opozorilo pred nevihtami. “Videli smo, da so lahko takšna jedra nevarna, tako da se bomo o stopnji opozoril še odločali,” je dodal Gregorčič.

Primorce že jutri čaka močnejša burja

Je pa za prvo polovico ponedeljka izdano oranžno opozorilo pred močno burjo na Primorskem. Ta se bo po napovedih vremenoslovca danes ponoči začela krepiti in bo jutri zjutraj in dopoldne ponekod kar močna. Kot pravi sogovornik, bodo sunki v Vipavski dolini in ponekod na Krasu dosegali tudi hitrosti sto kilometrov na uro. Burja se bo začela umirjati v ponedeljek popoldne, Gregorčič pa ob tem mnoge voznike avtodomov in počitniških prikolic opozarja, da bi lahko v Vipavski dolini jutri veljale omejitve prometa.

Burja, močan veter
Alen Milavec /BOBO

Po prvem vročinskem valu tega poletja smo tako v Sloveniji deležni krajšega predaha. Kot je dejal meteorolog z Arsa, je iznad srednje Evrope začel pritekati v spodnjih plasteh ozračja nekoliko hladnejši zrak, kar med drugim stabilizira atmosfero in tudi zato našim krajem ne prinaša neviht.

V naslednjih dneh do vključno srede se bodo temperature v večjem delu Slovenije gibale okoli 26 ali 27 stopinj Celzija. “To je predah v vročini, tudi zrak je bolj suh, sopare ni več, prav tako ni več puščavskega prahu. Kar nekaj faktorjev, ki prispevajo k optimizmu in boljšemu počutju,” je v pozitivnem duhu sklenil Gregorčič.

Zaradi neurja je v soboto zvečer in v noči na nedeljo na jezeru Como posredovati italijanska obalna straža, ki je iz primeža visokih valov rešila 12 čolnov s 45 potniki na krovu. Nekatere čolne so močni vetrovi in visoki valovi zagozdili med drevesa, pri drugih so se pokvarili motorji in so bili v nevarnosti, da bodo trčili v skalnate čeri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje