Pred nami vremensko pestra noč: prihajajo obilni nalivi

Slovenija 28. Sep 202220:56 0 komentarjev
vreme
Twitter: Blaž Šter

Nad Tržaškim in Kvarnerskim zalivom nastajajo nevihte z nalivi, izraziti padavinski pasovi pa se bodo pomaknili tudi v notranjost Slovenije. Možen bo hiter porast hudourniških vodotokov, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Padavin pa še ne bo konec — vse do sobote bomo namreč pod vplivom južnih vetrov, ki bodo prinašali zelo vlažen zrak. Nastajale bodo obilnejše padavine.

Zadnji septembrski dnevi bodo po napovedih predvsem deževni. Že v noči na četrtek lahko pričakujemo obilnejše padavine. Nad Tržaškim in Kvarnerskim zalivom po napovedih Agencije RS za okolje namreč že nastajajo nevihte z nalivi. V naslednjih urah se bodo izraziti padavinski pasovi pomaknili tudi v notranjost Slovenije. Možen bo hiter porast hudourniških vodotokov.

“Vse do sobote bomo v višinah pod vplivom južnih vetrov, ki bodo prinašali zelo vlažen zrak. Nad morjem in na gorskih pregradah bodo izrazita dviganja zračnih mas, zato bodo nastajale obilnejše padavine,” so zapisali na Twitterju. Trenutne vremenske razmere naj bi bile podobne kot pred štirinajstimi dnevi, le da tokrat struge rek niso prazne.

Da bo vremensko dogajanje zares pestro, je podrobneje predstavil tudi meteorolog agencije za okolje Blaž Šter. Kot je pojasnil, bomo v Sloveniji do sobote v vlažnem jugozahodnem zračnem toku. Zaradi toplega morja in narivanja zračnih mas na gorske pregrade pa se bodo sprožile nevihte v pasovih. “Začelo se bo že danes ponoči,” je ob tem opozoril na Twitterju.

Nočno dogajanje je po njegovih besedah le eden od možnih vremenskih scenarijev. Pas močnejših padavin lahko poteka tudi od Vipavske doline proti osrednji Sloveniji ali severneje nad Julijskimi Alpami. “Podobna situacija, kot v zadnjem deževju, le da tokrat struge rek niso prazne,” je spomnil tudi meteorolog.

Obilne padavine pa bodo s seboj prinesle tudi nižje temperature. “V smeri od Goriške prek Notranjske do Bele krajine bo potekala izrazita meja med toplim in hladnim zrakom. Ob morju bo v četrtek še nad 20 stopinj Celzija, v večjem delu Slovenije le malo nad 10 stopinj Celzija. Ob stiku južnih in severovzhodnih vetrov se bodo prožile obilnejše padavine,” je še poudaril Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!