Predsednica ostra do pritiskov na haaško sodišče: Nesprejemljivo in zavržno

Slovenija 25. Maj 202410:38 7 komentarjev
Predsednica republike Pirc Musar v nagovoru na slavnostni akademiji
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Po ponedeljkovi najavi tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča Karima Khana, da je zaprosil za izdajo naloga za aretacijo vodstva Hamasa in Izraela, so iz nekaterih držav prišli kritični odzivi in izrazi zgroženosti nad potezo. Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je nad njimi začudena in jih ostro zavrača kot nesprejemljive. Po njenem mnenju gredo v smeri pritiskov na neodvisnost ICC, ki ga je označila za "pomembno civilizacijsko pridobitev v boju proti nekaznovanosti najbolj odgovornih za vojne zločine in zločine zoper človečnost.

Predsednica Nataša Pirc Musar je v pisni izjavi izrazila začudenje nad nekaterimi izjavami, ki gredo po njenem mnenju v smeri pritiskov na neodvisnost Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in njegovega tožilca Karima Khana. Kot so navedli v predsedničinem uradu, jih Pirc Musar ostro zavrača kot nesprejemljive ter zavržne, ob tem pa poziva k nujni neodvisnosti delovanja ICC.

Tožilec Khan je v ponedeljek vložil zahtevo za izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh najvišjih voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja, Mohameda Deifa in Ismaila Hanije. Pri vseh so po navedbah tožilca prepoznali kazensko odgovornost za vojne zločine in zločine proti človeštvu. O tem, ali obstajajo zadostni dokazi za izdajo nalogov za aretacijo, bodo odločali sodniki v predkazenskem postopku.

V sporočilu predsednice ni jasno navedeno, katere izjave v povezavi z ICC in zahtevo za izdajo nalogov so jo zmotile. So se pa po najavi kritično odzvali vsi vpleteni. Izraelski premier Netanjahu je v odzivu dejal, da “z ogorčenjem zavrača primerjavo haaškega tožilca med demokratičnim Izraelom in množičnimi morilci Hamasa” in napovedal ustanovitev odbora za boj proti prizadevanjem tožilca Khana. Kritično je bilo tudi vodstvo Hamasa, ameriški predsednik Joe Biden pa je zahtevo tožilca ICC označil za nezaslišano in izjavil, da se v Gazi ne dogaja genocid. Da tožilec ustvarja “lažen vtis enakovrednosti”, pa so ocenili na nemškem zunanjem ministrstvu.

Predsednica Pirc Musar je v pisni izjavi navedla, da je Mednarodno kazensko sodišče nastalo prav zaradi potrebe po jasnem sporočilu vsem posameznikom, da niso imuni pred izvajanjem zločinov proti človečnosti. To po njenem velja tudi za voditelje držav. “Za izvajanje zločinov proti človeštvu enostavno ni izgovora. Vsak sum zločina je treba dokazati. To je univerzalno načelo, ki velja v vsaki demokratični državi in velja tudi za Mednarodno kazensko sodišče,” je zapisala in poudarila, da osumljenec za izvajanje zločinov proti človeštvu ne more imeti imunitete in ne more biti nad pravom.

Kot je še navedla, je ICC pomembna civilizacijska pridobitev v boju proti nekaznovanosti najbolj odgovornih za vojne zločine in zločine zoper človečnost. “Edina možnost, da sodišče obstane in služi vsemu človeštvu pri izvrševanju mednarodne kazenske odgovornosti je, da uporablja enake sodne vatle za vse. Zagotavljanje mednarodne kazenske pravičnosti pa je tudi nujni temelj za prepotrebni in trajni mir na Bližnjem vzhodu,” je v izjavi zapisala Pirc Musar.

Ob tem je še spomnila, da je Slovenija pogodbenica Rimskega statuta in podpira delovanje ICC od njegove ustanovitve dalje. Med članicami sodišča pa ni ne ZDA ne Izraela, ki tako ne priznavata njegove pristojnosti za domnevne zločine svojih državljanov. Palestina se je sodišču pridružila leta 2015, s kasnejšo odločitvijo pa njegove pristojnosti obsegajo tudi palestinska ozemlja pod izraelsko okupacijo v Gazi in na Zahodnem bregu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje