Pirc Musar pred odhodom v Rim in Vatikan prisluhnila predstavnikom manjšin

Slovenija 15. Maj 202319:46 0 komentarjev
Srečanje s predstavnikoma italijanske narodne manjšine v Sloveniji
Foto: Bor Slana / STA

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je pred odhodom na obisk Rima in Vatikana srečala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Predstavili so ji položaj in izzive, s katerimi se soočajo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v luči priprav na obisk v Rimu in Vatikanu danes v Ljubljani sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Ti so ji predstavili prizadevanja za uveljavitev zajamčenega zastopstva v parlamentu v Rimu, Pirc Musar pa jim je zagotovila, da bo bdela nad postopki vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti.

Srečanja so se udeležili slovenska senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednik Paritetnega odbora – najvišjega institucionalnega organa slovenske skupnosti v Italiji – Marko Jarc in Marko Pisani, svetnik stranke Slovenska skupnost v Deželnem svetu Furlanije – Julijske krajine (FJK), so sporočili z urada predsednice.

Manj možnosti za Slovence v italijanskem parlamentu

Ti so Pirc Musar predstavili položaj in izzive, s katerimi se soočajo. Pri tem so kot najpomembnejša izpostavili prizadevanja za uveljavitev zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu, saj se zaradi korenitega zmanjšanja števila poslancev in senatorjev – kot posledice zadnje italijanske ustavne reforme – možnost izvolitve za Slovence zmanjšuje. Opozorili so tudi na problematiko izvolitve v deželni parlament FJK, ki je za slovensko manjšino ključnega pomena.

Dotaknili so se tudi vrnitve Narodnega doma in projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, ki bo potekal v Novi Gorici in Gorici. Pirc Musar je sogovornikom zagotovila, da bo Slovenija na predsedniški ravni še naprej bdela nad postopki vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti, napovedala pa je tudi nadaljnjo podporo projektu EPK in izrazila pričakovanje, da bosta obe manjšini, tako slovenska v Italiji, kot italijanska v Sloveniji, v kar največji meri izkoristili priložnosti, ki jih ta ponuja.

“Predstavnikom slovenske narodne manjšine v Italiji se iskreno zahvaljujem za njihovo predano delo, saj je njihova udeležba v javnem življenju bistvenega pomena za vsako demokratično družbo,” je ob srečanju poudarila Pirc Musar.

Pirc Musar se je danes sestala tudi s predstavnikoma italijanske manjšine v Sloveniji, poslancem italijanske narodne skupnosti v državnem zboru (DZ) Felicejem Žižo in Albertom Scherianijem, predsednikom obalne Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Spregovorili so o izzivih na področju gospodarstva in šolstva ter tudi o krepitvi dela zamejskih medijev.

Pirc Musar se bo konec tedna in v ponedeljek mudila na delovnem obisku v Italiji in Vatikanu. V okviru obiska se bo v Rimu srečala z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello in v Neaplju obiskala pripadnike Slovenske vojske, na avdienci pa jo bo sprejel tudi papež Frančišek. Obisk prestavlja nadaljevanje rednega dialoga na najvišji ravni med Ljubljano in Rimom oziroma Vatikanom.

Srečanje s predstavniki slovenske narodne manjšine v Italiji
Foto: Bor Slana / STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!