Previdno pri iskanju ljubezni na spletu: žrtve lani oškodovane za 750.000 evrov

Slovenija 14. Feb 202316:57 0 komentarjev
ljubezenske spletne prevare
PROFIMEDIA

Ob valentinovem velja opozoriti na ljubezenske prevare prek družbenih omrežji. Prevaranti z žrtvijo navežejo stik, nato pa jo zaprosijo za bančna nakazila. Lani je policija v prvih 10 mesecih obravnavala 27 tovrstnih primerov, žrtve pa so bile skupno oškodovane kar za 750.000 evrov.

V Združenju bank Slovenije (ZBS) so ob valentinovem opozorili na ljubezenske prevare prek družbenih omrežij. Prevaranti z žrtvami navežejo in vzdržujejo stik preko lažnih zgodb ter jih prosijo za denar prek bančnih nakazil, to pa se za žrtve konča z za vedno izgubljenim denarjem, so zapisali in navedli nekaj nasvetov.

Pri ljubezenski prevari gre za tipičen primer družbenega inženiringa, ki je usmerjen na ranljive posameznike. Prevaranti pri žrtvi pridobijo zaupanje, nato pa jo prepričajo v nakazilo denarja, ki se praviloma ne konča z enim nakazilom, so navedli v ZBS. Ob tem so dodali, je bilo v lanskih prvih 10 mesecih v Sloveniji po podatkih policije obravnavanih 27 primerov ljubezenskih prevar, škode pa je bilo za kar 750.000 evrov.

Če sumite, da ste žrtev lažne ljubezni, preverite prejete fotografije s pomočjo različnih iskalnikov slik in ugotovite, ali se te pojavljajo še kje. Pri stikih obvezno zahtevajte video klic, svetujejo v ZBS. Zelo jasen znak, da gre najverjetneje za prevaro, je po njihovem prošnja za nakazilo denarja preko Western Union. Če vam goljufi grozijo, to takoj prijavite policiji in nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

sta

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!