Pritličja stavb v starem delu Kopra nič več na voljo turistom

Slovenija 23. Dec 202120:43 2 komentarja
Koper
PROFIMEDIA

V pritličjih stavb v starem mestnem jedru Kopra lastniki ne bodo več mogli urejati stanovanj ali prostorov za kratkotrajno nastanitev, je na današnji seji sklenil koprski občinski svet. Gre za kletne prostore, ki služijo stanovanjski stavbi kot celoti, je pojasnila Irena Kocjančič z mestne občine.

Doslej je marsikateri lastnik stavb v starem mestnem jedru tudi le nekaj kvadratnih metrov v pritličju preuredil v garsonjero, ki jo poleti oddaja turistom. Sprememb na tem področju ne bo, če je doslej že pridobil gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti, je po seji pojasnila vodja urada za prostorski razvoj in nepremičnine koprske občine Irena Kocjančič.

“Število takih stanovanj in apartmajev se je povečalo in to sedaj skušamo zajeziti na tak način. Tudi če je nekdo že doslej tako reševal prostorsko stisko, to ni bilo dovoljeno, če ni ubral pravne poti,” je še povedala. Za spremembo namembnosti na tem območju mesta so lastniki potrebovali tudi kulturnovarstveno soglasje, ki pa ga v večini niso dobili.

Številne stavbe imajo tudi etažne lastnike in veliko tistih, ki so spremenili namembnost dela stavbe, niso imeli dovoljena vseh sostanovalcev. Ob vsem tem so lastniki potrebovali tudi soglasja občine.

Ali imajo dosedanji lastniki vsa potrebna dovoljenja, bo preverila gradbena inšpekcija, saj je v teku več inšpekcijskih postopkov. Na koprski občini se zavedajo, da teh težav ne bodo nikoli v celoti odpravili, upajo pa, da jih bodo z občinskim odlokom vsaj zajezili.

Spremembe podpira tudi Krajevna skupnost Koper, je povedal njen predsednik Jadran Čalija. “V teh letih smo čutili posledice tega nereda, pri nas so se pritoževali krajani. Da bi se kleti spreminjale v stanovanja, ki bi dvignila kakovost bivanja družinah, bi bilo eno, a tam nastanejo apartmaji. Izgublja se identiteta mesta, to škodi kulturni dediščini,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje