Eden prometno najbolj obremenjenih vikendov: gneča in zastoji že od ranega jutra

Slovenija 13. Avg 202206:00 > 13:11
Delite:
Ljubljanska obvoznica
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Podaljšan konec tedna zaradi ponedeljkovega praznika bo eden bolj prometno obremenjenih, opozarja prometno-informacijski center. Močno povečan in tudi upočasnjen promet z zastoji je pričakovati na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest ter mejnih prehodih in ostalih cestah. Voznike pozivajo k strpni vožnji in upoštevanju prometnih pravil.

Po podatkih prometno informacijskega centra so na večini mejnih prehodov s Hrvaško čakalne dobe pri izstopu iz Slovenije. Najdaljše so na mejnem prehodu Gruškovje, Starod, Sečovlje, Jelšane, Dragonja, Sočerga in Vinica, kjer potniki za izstop iz države čakajo od ene do dveh ur. Na koncu podravske avtoceste je pred Gruškovjem kolona vozil dolga dva kilometra.

Na Obrežju, Gruškovju, Starodu, Sečovljah, Dragonji in na Jelšanah so čakalne dobe tudi v obratni smeri. Najdlje se čaka na Gruškovju, in sicer več kot dve uri.

Zastoji so pred predorom Karavanke. Kolona vozil pred predorom proti Avstriji je trenutno dolga sedem kilometrov, v smeri proti Sloveniji pa pet kilometrov. Predor občasno zapirajo. Na gorenjski avtocesti sta zaprta uvoz Hrušica in uvoz Lipce proti Avstriji.

Kaj pričakovati na cestah?

Tudi sicer bodo ves podaljšani konec tedna med bolj obremenjenimi gorenjska avtocesta, primorska avtocesta v obe smeri, ljubljanski obroč, predvsem južna in zahodna obvoznica, dolenjska in štajerska avtocesta. Prav tako danes in v nedeljo pričakujejo zastoj na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji.

Pričakovati je tudi močno povečan promet proti izletniškim točkam, bolj polna počivališča in parkirne prostore ter čakalne dobe na bencinskih servisih.

Voznikom zato svetujejo, da v smeri proti morju, Istri, Dalmaciji in turističnim točkam računajo na zgostitve z možnimi zastoji.

Tako v ponedeljek, ko je praznik v Avstriji, Italiji, Franciji, na Hrvaškem in v Sloveniji, kot v torek na prometno-informacijskem centru pričakujejo zastoje pred mejnima prehodoma Karavanke in Šentilj proti Avstriji. Predora bodo v primeru daljših zastojev zapirali.

Slovenska policija pa posebej na praznični ponedeljek v dopoldanskem času pričakuje povečan promet proti Gorenjski oz. v smeri proti Brezjah.

Zaradi povečanja prometnih tokov in večjih zgostitev v prometu se policija v prihajajočih dnevih in tednih boji drastičnega poslabšanja prometne varnosti. Voznike zato pozivajo, da se držijo prometnih pravil, so strpni, načrtujejo pot, spremljajo prometne informacije ter potujejo morda po manj obremenjenih poteh. Ob zastojih naj pomislijo na vse udeležence v prometu, so še pozvali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.