Po protestu je oblak solzivca pomagal ublažiti dež

N1 video 06. Okt 202106:24 > 09:23 0 komentarjev
Protesti proti vladnim ukrepom
Matej Pušnik/BOBO

Za Ljubljano in Slovenijo je naporen torek. Protest, ki ni bil prijavljen, a h kateremu je prek družbenih omrežjih pozivalo več skupin – najbolj opazno stranka Resni.ca – je ušel izpod nadzora, policija pa je protestnike poskušala pregnati z vodnim topom, s katerim je škropila tudi solzivec.

V torek so se okoli 15. ure protestniki začeli zbirati na Trgu republike. Začetna peščica je počasi postajala malo večja skupina, a tako množične udeležbe kot na sredinih protestih pred tednom dni ni bilo. Protestniki so trdili, da tudi zato, ker so policisti zadrževali približno 30 avtobusov, ki so bili na poti v Ljubljano, kar pa so predstavniki policistov hitro zanikali. Po začetnem nagovoru Zorana Stevanovića iz stranke Resni.ca, ena tistih, ki so k protestom najbolj intenzivno pozivali, je prevzel besedo glasbenik Zlatko. Ta je protestnike pozval, naj mu sledijo pri sprehodu skozi Ljubljano. Kmalu za tem, ko so protestniki zapustili Trg republike, so policisti Zlatka aretirali, na Slovenski cesti pa so policisti prvič ta dan uporabili tudi vodni top.

Vodni top
Matej Pušnik/BOBO

Za nekaj časa je policistom večino protestnikov uspelo potisniti nazaj na Trg republike, in zdelo se je, da bo dogajanje ostalo mirno. A sledili so novi pozivi – tokrat neznanih oseb – naj se protestniki premaknejo s trga. Množica se je razpršila, večji skupini pa je uspelo ostati skupaj na poti čez Tržaško cesto, skozi Rožno dolino, čez Tivoli do Celovške ceste. Tam so stvari dokončno ušle izpod nadzora.

Preberite še: Kako so protesti ušli izpod nadzora in kako je središče prestolnice zajel oblak solzivca. 

Policisti so okoli 17. ure začeli udeležence obveščati, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti. “Vse pozivamo, naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov.”

Naša novinarska ekipa, ki je bila na terenu, je poročala, da je bilo uporabljenega več solzivca kot v zadnjem času v Ljubljani, prav tako je vsaj sedemkrat na različnih lokacijah posredoval vodni top. Oblak solzivca je bilo mogoče čutiti v središču Ljubljane, je pa pomagalo, da je sinoči začel padati dež, ki je pripomogel k temu, da se je solzivec razkadil.

Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je sinoči v Odmevih dejal, da je bilo udeležencev protestov približno 3.000, natančnih podatkov o številu policistov pa ni podal, dejal je, da jih je bilo več tisoč.

Več o dogajanju:
>>> TRENUTKI, KO SO STVARI DOKONČNO UŠLE IZPOD NADZORA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1

Kje je bil v vmesnem času Zoran Stevanović?

Opaziti je bilo, da se je Zoran Stevanović po uvodnem nagovoru umaknil. Njegova stranka Resni.ca je okrog 22. ure sporočila, da je Stevanović “priprt”. Po informacijah N1 ga je policija prijela po 21. uri in po zaslišanju tudi pridržala, verjetno zaradi suma kaznivega dejanja ščuvanja k uporu. Kot smo neuradno izvedeli, ga niso prijeli na kraju protestov, kjer ga, kot smo poročali, v vmesnem času ni bilo videti.

Novinar N1 Miha Orešnik o delu na terenu

“Novinarji spremljamo to dogajanje že četrti teden zapored. To delo opravljamo profesionalno, korektno in spoštljivo, kot že ves čas. Kljub provokacijam, kljub zmerljivkam protestnikov, kljub pljunkom … Danes so me celo odrinili v grmovje. K sreči je z našo ekipo vse v redu. Proteste, če bodo v Ljubljani, ko bodo v Ljubljani, bomo seveda na N1 spremljali še naprej, ne glede na vse pritiske, ki jih doživljamo ob tem. To je naše delo in še naprej ga bomo opravljali profesionalno in zavzeto.”

protesti, Ljubljana protesti, Ljubljana
N1
protesti, Ljubljana protesti, Ljubljana
N1
protesti, Ljubljana protesti, Ljubljana
N1
protesti, Ljubljana protesti, Ljubljana
N1
Prazna pločevinka solzivca Prazna pločevinka solzivca
N1
vodni top vodni top
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!