Referendum o legalizaciji konoplje: “Izrazu rekreativna raba se izogibamo”

Slovenija 16. Apr 202415:22 6 komentarjev
konoplja
Foto :Borut Živulović/BOBO

Koalicijski poslanci so predložili novo vprašanje za posvetovalni referendum: Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo? Nevladne organizacije s področja javnega zdravja opozarjajo, da je takšne odločitve treba sprejemati premišljeno, ne pa površno. O čem je sploh govora?

Poslanci Gibanja Svoboda in Levice so na včerajšnji seji odbora za zdravstvo spremenili vprašanje v zvezi s konopljo, o katerem naj bi volilci odločali na posvetovalnem referendumu, ki naj bi ga izvedli hkrati z volitvami v Evropski parlament.

Prvotno vprašanje, ki so ga vložili pred enim mesecem, se je nanašalo na dopustnost pridelave, predelave, prometa in uporabe konoplje v medicinske namene. Ker pa je uporaba konoplje v medicinske namene v Sloveniji že vrsto let dovoljena, je zakonodajno-pravna služba državnega zbora takšno referendumsko vprašanje označila za “nejasno in zavajajoče”.

Namesto enega: dve ločeni referendumski vprašanji

Koalicijski poslanci so zagato rešili tako, da naj bi po novem namesto enega vprašanja volilci odločali o dveh. Prvo naj bi se glasilo: Ali naj RS dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene? Gojenje in predelava sta namreč področji, ki v Sloveniji še vedno nista urejeni, saj niso sprejeti potrebni podzakonski akti.

medicinska konoplja
Gojenje konoplje za medicinske namene v Severni Makedoniji (Foto: Profimedia)

Drugo vprašanje pa naj bi se glasilo: Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo? To pa je jasno širjenje, izven ozkega obsega medicinske rabe konoplje, saj gojenje in uporabo konoplje za lastne potrebe prepušča prosti presoji posameznika.

Predlagatelji so v obrazložitvi zapisali, da bi z legalizacijo omejene osebne rabe konoplje končali kriminalizacijo uporabnikov in “prispevali k večji varnosti uživalcev konoplje, saj bi namesto črnega trga, kjer so izdelki lahko nevarni, nepredvidljivi, razvili reguliran sistem, kjer bi lahko uveljavljali standardizacijo in nadzor.”

“Zdi se mi, da bi to lahko bilo nevarno”

Opozicija je do predloga skeptična. Poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič je menila, da je to vprašanje za stroko, ne pa za referendum. “Zdravniki jo predpisujejo s tresočo roko, mi pa bi dovolili, da konopljo vsak uporablja po lastni presoji. Zdi se mi, da bi to lahko bilo nevarno.”

Poslanka SDS Jelka Godec je predlagateljem očitala zavajanje, češ da z mešanjem medicinske in osebne rabe načrtno prikrivajo pravi namen referenduma. “Iz žilnih pet vlečete razloge za ta posvetovalni referendum,” se ji je pri argumentaciji zgodil besedni lapsus. “Jasno pa je, kaj je v ozadju. Vprašajte ljudi: Ali ste za legalizacijo marihuane? In pika.”

Takšno referendumsko vprašanje bi morali vložiti na novo, saj gre za popolnoma drugo materijo kot v primeru medicinske rabe, so menili poslanci SDS in med glasovanjem tudi protestno zapustili sejo.

Marihuana MARŠ
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ureditev po vzoru Nemčije

Kaj naj bi pomenila “omejena osebna raba” konoplje, o kateri naj bi odločali na posvetovalnem referendumu, smo vprašali poslanca Gibanja Svoboda Darka Krajnca, osrednjega zagovornika referendumskega predloga. “Omejeno osebno uporabo si predstavljam po vzoru Nemčije,” nam je odgovoril.

V Nemčiji je od prvega aprila letos dopustno posedovanje do 25 gramov konoplje v javnosti in 50 gramov doma, pa tudi gojenje do treh sadik. Ni pa dovoljena prodaja.

“Na referendumski ravni bolj iščemo potrditev ljudi, in če s potrditvijo na referendumu dobimo mandat, bomo to lažje zakonsko uredili,” nam je danes pojasnil Krajnc.

Ali omejena osebna uporaba dejansko pomeni legalizacijo rekreativne rabe konoplje, nas je zanimalo. “Uporabi izraza rekreativna raba konoplje se izogibamo,” nam je priznal. “Če bi dali na referendum vprašanje, ki bi vsebovalo ta izraz, bi bila verjetnost za uspeh manjša.” Mnogi bi konopljo gojili z namenom samozdravljenja, ne pa zgolj za rekreativno rabo, še pravi.

Državni zbor bo prenovljeni referendumski predlog obravnaval jutri.

Referendum, glasovanje
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Nevladne organizacije zaskrbljene

Danes so se sicer v skupnem pismu oglasile številne nevladne organizacije s področja javnega zdravja in opozorile, da so bile izključene iz razprave o najnovejšem referendumskem predlogu, ki po novem predvideva vprašanje o osebni rabi konoplje.

Tovrstne odločitve bi morali po njihovem mnenju sprejemati premišljeno, ne pa površno. “Hitre spremembe na tem področju bi lahko namreč pomenile velika zdravstvena in prometno-varnostna tveganja ter večjo finančno obremenitev državne blagajne.”

Ministrstvo za zdravje: gojenje konoplje bi bilo neracionalno

Čeprav je uporaba konoplje v medicini že vrsto let dovoljena, gojenje konoplje za te namene v Sloveniji vsa ta leta ostaja neurejeno. Ministrstvo za zdravje kljub več pozivom državnega zbora še vedno ni pripravilo potrebnih podzakonskih aktov. Kot so nam povedali, preliminarni podatki njihovih najnovejših analiz kažejo, da se uvajanje gojenja konoplje za medicinske namene v Sloveniji ne izplača.

“Glede na relativno majhno uporabo teh preparatov v medicini in šibkih znanstvenih dokazov o njihovi potencialni široki uporabnosti v medicini, preliminarni izračuni ne kažejo upravičenosti vzpostavitve celotnega sistema za gojenja konoplje v medicinskem namene, kot določajo konvencije OZN in uveljavljena zakonodaja za proizvodnjo zdravil.”

O tem, kje v medicini v Sloveniji predpisujejo konopljine pripravke in komu dokazano pomagajo, smo nedavno pisali v članku Medicinska konoplja: kaj je v Sloveniji že na voljo in komu koristi?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje