Reorganizacija nujne medicinske pomoči: vsi vendarle niso proti

Slovenija 22. Dec 202211:27 3 komentarji
Reševalno vozilo
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Po tem ko so predstavniki številnih zdravstvenih domov po Sloveniji nasprotovali reorganizaciji nujne medicinske pomoči, ki jo je naznanil v javnost posredovani (delovni) dokument ministrstva za zdravje, je direktor Zdravstvenega doma Trbovlje dr. Denis Tomše na ministrstvo naslovil dopis, v katerem omenjeno reorganizacijo zagovarja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer že pred tedni poudaril, da govorimo o delovnem gradivu, ki ni bil mišljen za širšo javnost. Ta bo z namerami ministrstva in stroke po njegovih napovedih seznanjena konec januarja.

Že v začetku decembra je dokument o reorganizaciji nujne medicinske pomoči z načrtom, po katerem bi mnogi kraji izgubili dežurnega zdravnika, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene, v javnosti sprožil precej nezadovoljstva. Kot smo poročali, so bili številni direktorji zdravstvenih domov in bolniki na nogah. Med njimi direktorica Zdravstvenega doma Logatec Urška Tomič, ki je ocenila, da se s predlogom vračamo desetletja v preteklost, pa direktorica Zdravstvenega doma Dravograd Marijana Cigala, ki je dejala, da na ukinjanje urgentnih storitev zagotovo ne bodo pristali. Direktorica Zdravstvenega doma Šentjur Melita Tasić Ilić je opozarjala, da se bo dostopnost za bolnike gotovo zmanjšala, direktor Zdravstvenega doma Ljutomer Boštjan Pihlar se je strinjal, da se bo odzivni čas v primeru reorganizacije podaljšal.

Več preberite v prispevku “Če se to sprejme, gremo v čase, ko so pacienti umirali v naročjih zdravnikov”.

V Zdravstvenem domu Trbovlje pa reorganizacijo nujne pomoči v Sloveniji na splošno in specifično na območju Zasavja podpirajo. Kot so zapisali v dopisu ministrstvu za zdravje, pod katerega se je podpisal direktor zdravstvenega doma dr. Denis Tomše, se “nujna medicinska pomoč ne ukinja, ampak reorganizira na način, da bo za paciente bolje poskrbljeno”. Menijo namreč, da je trenutna organiziranost nujne medicinske pomoči “nevarna za zaposlene, za paciente in samo še poglablja krizo na področju primarnega zdravstva, predvsem v družinski medicini”.

Med argumenti, ki govorijo v prid reorganizaciji nujne medicinske pomoči v Sloveniji, so navedli, da mora mrežo nujne medicinske pomoči postaviti stroka in ne lokalna politika, da so velike težave v primarnem zdravstvu v precejšnji meri posledica neustrezne organiziranosti mreže in posledično neustreznih delovnih pogojev zdravnikov družinske medicine, da je zdravnikov premalo, da bi pokrili vsa dežurna delovišča, ki so trenutno v mreži, zaradi česar so zdravniki po njihovih besedah preobremenjeni in izgoreli. “V kolikor ne pride do reorganizacije nujne medicinske pomoči v Sloveniji in posledično do razbremenitve zdravnikov, lahko v kratkem času pričakujemo dokončno ‘porušenje’ primarne ravni zdravstva v Sloveniji,” so zapisali.

“Tega se zavedajo tudi pacienti”

Med argumenti, ki govorijo v prid reorganizaciji nujne medicinske pomoči v Zasavju, pa so med drugim navedli, da imajo v Zasavju trenutno na zelo majhnem območju 24 ur na dan in sedem dni na teden priznane tri dežurne zdravnike, vsi trije tamkajšnji zdravstveni domovi (Zagorje, Hrastnik in Trbovlje) pa so blizu Urgentnega centra Trbovlje. “Dejstvo je, da se dežurna služba v Zdravstvenem domu Hrastnik ne izvaja v obliki, kot bi se morala izvajati oziroma v obliki, kot je plačana. Vsaj v dopoldanskem času velikokrat (kar je na eni izmed sej občinskega sveta Občine Hrastnik povedal tudi župan Marko Funkl) v Hrastniku v dežurni službi nimajo dodatnega zdravnika, ampak to službo pokriva kar eden izmed zdravnikov v času svoje redne ambulante, kar je prepovedano, saj gre za delo na več deloviščih hkrati,” so zapisali.

Dodali so, da pacienti v nočnem času in med vikendi v zdravstvenih domovih v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku nimajo na voljo laboratorija in drugih diagnostičnih sredstev, za katere se morajo tako ali tako odpraviti v Urgentni center Trbovlje. Prav tako v Zagorju in Hrastniku ponoči in med vikendi nimajo odprte lekarne, najbližja je prav tako v Trbovljah.

reševalno vozilo, rešilec
Žiga Živulović jr./BOBO

“Vprašajmo se, v koliko primerih pacient, ki pride v dežurno službo, ne potrebuje diagnostičnih preiskav (laboratorij, ultrazvok, rentgen …) in/ali zdravil ter, ali je v primeru, da ne potrebuje nič od naštetega, njegov obisk v dežurni službi sploh upravičen,” so zapisali in se vprašali, kakšen je smisel, da pacient pride v zdravstveni dom v Zagorju ali Hrastniku, v laboratorij ali lekarno pa mora v Trbovlje.

“Dejstvo je, da se tega zavedajo tudi že pacienti iz Zagorja in Hrastnika sami, ki velikokrat pridejo v Urgentni center Trbovlje brez predhodnega obiska dežurne službe v Zdravstvenem domu Zagorje ali Zdravstvenem domu Hrastnik, v kolikor pa pridejo v dežurno službo v Zdravstveni dom Zagorje ali Zdravstveni dom Hrastnik, pa so velikokrat, tudi brez pregleda, preusmerjeni v Urgentni center Trbovlje,” so med drugim navedli in dodali, da verjamejo, da bo “v kratkem času prišlo do prepotrebnih sprememb ter ureditve neustreznega stanja, ki se vleče že vse od leta 2015, ko so z delovanjem pričeli urgentni centri”.

Če bo do reorganizacije sistema nujne medicinske pomoči prišlo, bodo brez dežurnega zdravnika ostali naslednji kraji: Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenske Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.

Bešič Loredan: Dokument je zgolj delovno gradivo

Kmalu po tem, ko je v javnosti završalo zaradi dokumenta, ki predvideva reorganizacijo, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan dejal, da ministrstvo za zdravje še ni sprejelo nobenega uradnega dokumenta o prenovi mreže nujne medicinske pomoči in da govorimo zgolj o delovnem gradivu, o katerem se bo stroka skupaj odločila do konca januarja. Na ministrstvu za zdravje namreč že tri mesece deluje delovna skupina, ki pripravlja spremembe na področju nujne medicinske pomoči, te pa so po oceni ministra nujne. “Skupina ni bila formalno imenovana z namenom, vse deležnike sem jaz poklical in so pisali predlog,” je dejal minister.

Dodal je, da “razpravljamo o dokumentu, ki ne obstaja, ki ni dokončen, ki ni bil nikoli posredovan in ni bil mišljen za širšo javnost”, ampak je bil po njegovih besedah “po naključju ali nenaključju posredovan eni direktorici zdravstvenega doma v Sloveniji, ki je politično seveda izjemno SDS-ovsko obarvana”. Minister je še zagotovil, da ministrstvo ne bo izpustilo nobenega prebivalca Slovenije.

Več preberite v prispevku: Loredan o nujni medicinski pomoči: “Razpravljamo o dokumentu, ki ne obstaja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje